Bjørnskartinden 1358 moh

Bjørnskartinden er naboen til  Hamperokken som er områdets mest besøkte fjell på sommeren. Bjørnskartinden trekker ikke til seg like mange mennesker. Vi kombinerte Bjørnskartinden med naboen Stortinden, der vi brukte den «enkleste» ruten ved et besøk på Bjørnskartinden på returen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet under Vartvarhaugen ligger ca 4,5 kilometer fra krysset i Nordbotn. Dette er også startstedet for turen til Hamperokken.

Fra start fulgte vi stien opp mot Middagsaksla og Hamperokken i knappe to kilometer og rundt 400 moh. Deretter dreies ruten etter nedløpingen i Tromsø Skyrace og i retning av Litleskaret. Her er det fortsatt sti eller delvis sti som noen gang kan forsvinne i steinura i Litleskaret.

Vi siktet oss inn på ryggen til renna som kommer ned like sør for Rundfjellet som vi brukte til å komme oss opp på den lange ryggen til Stortinden. Starten av ryggen er bred og fin, før det blir litt klyving og noen hakk i eggen som gjør at man må ned i sør/vestsiden et par steder når man passerer 1000 moh.

Vi var på toppen av Stortinden etter knappe to timer. Vi sjekka to søkkvåte gjestebøker før vi fortsatte videre etter ryggen. Etter et par hundre meter er det hammer på eggen som gjorde at vi måtte ned en bratt bakke i østsiden. Her er det enklest å holde høyden så man når skardet mellom Stortinden og Bjørskartinden.

Det er et litt luftig parti rundt skardet, før det den siste biten opp til Bjørnskartinden går etter en bred rygg.  På toppen av det fjerde høyeste fjellet på Tromsø Fastland. Her er det varde og førsteklasses utsikt mot naboen Hamperokken og de lite besøkte nabofjellene. Man ser også store deler av Lyngsalpene.

På vei ned fortsatte vi noen hundre meter nordover og gikk ned en renne i vestsiden mot Litleskaret. Her er det knappe 300 høydemeter som er rundt 35 grader pluss før det slaker ut. Her er det også mulig å følge siden av renna om snøen er for hard for «skikjøring med joggesko».

Vi siktet oss inn på «stien» fra Tromsø skyrace ned fra Hamperokken som går på østsiden av Litleskarvatnet og fulgte den ned, bortsett fra en liten avstikker for et forfriskende bad i Litleskarvatnet. Her er ruten delvis vardet og merket gjennom steinura i Litelskardet.

Turdata

Dato: 27 Juli 2020
Distanse: 13,37 kilometer
Høydemeter: 1557
Tidsforbruk: 3:50 (ca 2:35 opp via Stortinden)
Gps-plott fra gps3d.no

Bjørnskartinden
Ruteforslag
Stien mot Middagsaksla og Hampreokken
Litt mindre trafikk mot Litleskaret
Ryggen vi fulgte opp
LItleskarvatnet med Stortinden, Bjørskartinden og Hamperokken
Bjørnskardalen
Ryggen til Sortinden
Saltdalstinden
Mot toppen
Den siste luretoppen
Gode muligheter for skikjøring enda
Mats inn til andreplass på Stortinden
Bjørnskartinden og Hamperokken
I den bratte østsiden
Den siste biten mot toppen etter en bred og fin rygg
Et luftig parti og Stortinden bak oss
Hamperokken
Litt klyving før vi kom til snøen
Raskt gjeng foran Bjørnskartinden
Vurdering av badetemperatur
En del stein i Litleskaret
Ryggen til Stortinden og ryggen vi brukte for å komme oss opp på ryggen 🙂
Stortinden