Tverrdalstindan, nordøstre topp 1290 moh

Tverrdalstindan sine to topper ligger i Tamokdalen og tiltrekker seg neppe mange besøkende årlig og bestiges nok enklest sammen med Blåbærtinden. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Tverrdalstindan der jeg også var innom Midtertinden og Blåbærtinden.

Da jeg planla en kombo med Blåbærtinden og ville unngå en alt for lang etappe på asfalten parkerte jeg i vegkanten like vest for Harkinn. Avstanden fra Øvergårdkrysset på E8 er rundt 14 kilometer. Om man bare skal til Tverrelvtindan er nok det enkeste å parkere på østsiden av Tamokvatnet.

Jeg startet turen med 200 meter gjennom bushen i retning av skogsveien som er tegnet inn på kartet og den viste seg å vare i rundt 300 meter, deretter var det et gammelt firehjulingspor gjennom myr og delvis kratt videre. Ikke spesielt løpbart, men jeg slapp unna asfalt.

Etter ca to kilometer dreier «veien» inn Tverrelvdalen og turen fortsetter i slakt terreng etter en litt bedre firehjulingvei opp dalen med en del gjørme og gode muligheter for å samle opp uendelig mengder fluer i det ikke direkte lynraske terrenget gjennom Stormyra.

Etter rundt tre relativt flate kilometer gjennom Stormyra starter stigningen opp Midteraksla, der stien som er tegnet inn på kartet bare fins på papiret. Bratt stigning på gress og lyng i rundt 500 høydemeter før det slaker ut på litt over 1000 moh. Den siste biten har litt mer stein før man står på toppen av Midtertinden.

Turen ned fra Midtertinden går i slakt terreng, før det blir betydelig brattere opp mot Nordre Tverrdalstiden i til tider skikkelig steinur. Fra toppen er det fin utsikt mot Dalsfjellet eller Istinden i nordvest.

Ned fra den laveste av Tverrdalstindan er det skikkelig løs og bratt steinur i nesten 200 høydemeter og fra skardet går man inn i enda brattere terreng i samme steinura mot den sørligste og høyeste av Tverrdalstindan.

Fra toppen er det fin utsikt mot Lille Russetinden i vest. På toppen er det en liten varde og en søkkvåt gjestebok, der det sist jeg var der hadde vært to mennesker mellom 2005 da boken ble lagt ut og jeg var der i 2011.

Sist jeg var her gikk jeg ned i skardet mellom toppene i noe kronglete terreng, og jeg konkluderte med at det enkleste var å fortsette videre mot Blåbærtinden etter den fine nordryggen. Ryggen har lokalt blitt kalt Blåbærryggen og i relativt enkelt terreng med fin utsikt i de drøye to kilometerne ryggen varer.

På toppen av det svært populære skifjellet Blåbærfjellet er det enorm utsikt over Tamokdalen, med Rostafjellet i sør og Hattavarre i vest.

På vei ned fra Blåbærfjellet fulgte jeg østryggen drøye 300 høydemeter. Det er litt bratt de øverste 20 høydemetrene før det blir fint videre nedover. For å slippe bratt snø (og komme nærmere bilen) fulgte jeg ryggen til jeg var i linje over det lille vannet som senere danner Skjellbekken.

Jeg løp ned til vannet og fulgte østsiden av bekken videre. Her ble det et kort parti i litt bratt terreng og litt steinur før det ble likere ned gjennom skogen og inn i et plantefelt før jeg kom ned til veien.

Den normale veien til Blåbærtinden på sommeren går via de to bekkene rundt en kilometer lengre vest.

Turdata

Dato: 20 juli 2022
Distanse: 17,45 kilometer
Høydemeter: 1745
Tidsforbruk: 4:40
GPS-plott fra gps3d.no

Tverrdalstindan fra Tverrelvdalen
Ruteforslag
Skogsveien startet lovende
Men
I Tverrelvdalen med Kjempetinden til høyre
Stormyra
Fulgte Midteraksla opp
Tverrdalstindan
Midteraksla
Ned Tverrelvdalen mot Tamokfjellet
Midteraksla på rundt 1000 moh
Mot Tverrdalstindan
Oksetinden 1301
Mot Stortinden 1173 moh
Tverrdalstindans laveste topp
Dalsfjellet
1290 toppen
Midtertinden
Toppen
Ryggen mellom Tverrdalstindens høyeste topp og Blåbærtinden
Ned mellom toppene
1334 toppen
Tilbake mot 1290 toppen
1334 med den våte gjesteboken
Lillle Ruussetinden
Botnskardtinden, Likjefjellet og Hattavarre
Blåbærtinden
Markenenstinden ser ellevill ut herfra
Ned mot Finnskaret
Blåbærryggen
Breen i østsiden
Den flotte varden
Rostafjellet og Mielkevahjavri
Østryggen jeg gikk ned
Tamokdalen
Det bratteste partiet øverst
Det navnløse vatnet
Steinura ved Skjellbekken
Skjellbekkfossen
Lykkelige kyr ved Tamokdalens fineste steingjerde på Stenvold

Kommentarer

Ett kommentar til “Tverrdalstindan, nordøstre topp 1290 moh”

  1. Kugo avatar
    Kugo

    Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *