Storfjellet (Skáktárnjunni) 1091 moh

Storfjellet eller Skáktárnjunni er en svært enkel fjelltur med utgangspunkt fra Dividalen. Vi kombinerte Storfjellet med tre andre topper i en liten runde som muligens egner seg bedre på fjellski enn randonee. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Anaskåla, Storfjellet, Nohlli og Devdisfjellet.

Startstedet for turen ligger ved Kvennelva i Dividalen. Kvennelva ligger ca halvannen kilometer før Frihetsli og sent på skisesongen brøytes parkeringen til samelandsbyen ved Cievččasjávri.

Turen følger den merkede stien som går på sørsiden av Kvennelva de første 400 høydemetrene til man er over skogen. Over skogen tok vi sikte på nordryggen til Anaskåla som har jevn slak stigning til det høyeste punktet. Her er det en stor varde og fin utsikt mot Njunis på vestsiden av Dividalen. Avstanden fra start er 4,2 kilometer.

Vi gikk litt sørover for å unngå de bratteste partiene i østsiden på  tilnærmet is før vi kjørte ned mot vatn 800 og startet stigningen mot Storfjellet. Her er det jevn slak stigning i knappe 300 høydemeter før man står på det høyeste punktet. Avstanden mellom toppene er drøye 3 kilometer.

Om man bare skal bestige Storfjellet er det enkleste å følge stien til rundt 700 moh, før man dreier sørover inn Gilovaggi som man følger nesten til vatn 800 og går opp mot toppen like nord for vårs rute.

Fra toppen tok vi GPS-kurs på Nohlli og turens tredje topp. I særdeles ukomplisert terreng kjørte vi til Nohllivaggi på rundt 830 moh, før vi startet stigningen på rundt 120 høydemeter til toppen av Nohlli. Avstanden mellom toppene er i underkant av fire kilometer.

Vi tok en ny GPS-kurs fra toppen i retning av Devdisfjellet og prøvde å gå korteste vei. Vi var nede på rundt 700 moh, før vi startet stigningen opp til toppen av Devidsfjellet. Her er det to punkt som er oppgitt til 905 moh og vi besøkte begge. Varden er på den vestligste punktet. Avstanden fra Nohlli er 7 kilometer.

Fra Devisfjellet kjørte vi mot Sleppelva. Her siktet vi oss inn på parkeringen og hadde en litt kronglete etappe med litt fiskebein i et terreng som gikk litt opp og ned til vi var rundt 500 moh. Den siste biten kunne vi stor sett kjøre på ski til bilen.

Dato: 25 Mars 2023
Distanse: 25,09 kilometer
Høydemeter: 1532
Tidsforbruk: 4:44
GPS-plott fra gps3d.no

Storfjellet fra Nohlli
Ruteforslag. Blår rute om bare Storfjellet
Parkeringen ved Kvennelva
Stien gjennom skogen
Anaskåla sin nordrygg som vi fulgte til toppen
Bangfjellet
Ned ryggen og mot Dividalen
Storfjellet fra toppen
VI kjørte ned et stykke mot sør for å unngå de bratteste partiene
Anaskåla
Høglikka i midten
Hattavarre og Rostafjellet
Njunis
Jerta
På vei mot Nohlli med skifeller
Nohlli
Tilbake mot Storfjellet
Litt dårlig skiføre like under Nohlli
Mot Devdisfjellet.
Storfjellet
Devdisfjellet
Varden
Vestre Likkafjellet
Mats prøver å få mest mulig fart før det kuperte partiet på vei ned