Massiv S av Bjørnskardet 1160 moh

Massiv S av Bjørnskardet er en av mange navneløse topper i området. Denne toppen er godt skjult fra omverdenen da man må gå 4-5 kilometer inn Bjørnskardalen bare for å se toppen, eller besøke noen av de andre lite besøkte toppene i området.  Samtidig er toppen bratt, så det er neppe så alt for mange som har vært på denne toppen. Jeg har siklet på denne toppen siden oktober 2009 da jeg besøkte Stortinden og fant ut at det var på tide å ta den mens det enda var vinter. Her er turbeskrivelsen fra denne 1160-meterstoppen ved Bjørnskaret.

I mangel av gode parkeringsmuligheter parkerte vi på et busstopp ved Storslått, fra Tromsø tar kjøreturen ca 20 minutter.

Vi startet med å krysse et jorde før vi krysset en anleggsvei og startet på Bjørnskardalen. Etter et stykke inn dalen krysset vi Bjørnskarelva som vi fulgte noen kilometer på høyresiden inn den flate Bjørnskardalen. Når det ble slutt på diverse hauger og bakker på venstresiden av elva krysset vi den, før vi  endelig fikk litt stigning mens vi rundet Stortinden og gikk inn mot Bjørnskaret.

Etter ca 7, 5 kilometer anmarsj var vi på ca 600 moh ved Bjørnskaret,og kunne endelig starte på den artige delen av turen. Vi traverserte inn mot renna i vestsiden av toppen før vi startet på renna på litt i overkant av  700 moh. I Starten var renna ca 38 grader, men  på de gode snøforholdene som vi hadde var det uproblematisk å gå med ski et stykke oppover. Etter ca 150 moh med renne kom vi inn i en stor snøbakke der skiene ble båret opp  mot ca 980 moh hvor skiene ble parkert.

De siste 180 moh i den store snøbakken var ca 40-45 grader bratt, men snøforholdene var fortsatt top notch, så det siste stykket opp mot toppen var veldig greit å gå. Vi gikk ut på ryggen ca 10 moh under toppen, også dette var greit. Da vi kom på toppen var det litt snø i lufta, så utsikten var ikke allverden, men vi var fortsatt fornøyd med å ha kommet oss opp på denne vardeløse og ukjente toppen på Tromsø fastland.

Som en bonus var skikjøringen ned renna absolutt førsteklasses, og vi fortsatte noen hundre høydemeter ekstra ned i vestsiden før vi holdt  en høyt linje under Stortinden ned mot startstedet. Vi brukte litt over 6 timer på turen i rolig tempo

1160 Bjørnskaret
Rød rute opp, blå rute ned
Den siste biten
Rød rute opp, blå rute ned
Sommerbilde fra turen min til Tepphaugdaltinden
Fra turen min til Stortinden 1258
Fra Namdalfjellet
Fra Saltdalstindenes punkt 1239
På jordet før Bjørnskardalen starter
Bjørn i Bjørnskardalen
Stortinden på venstresiden og Fagerfjellet på høyresiden, mens noen navneløse topper er foran oss
Første blikk av turmålet
Men det er fortsatt et godt stykke igjen…..
1160
Stortinden ser ut til å være et greit skifjell
Kent Hugo studerer Maritindans bakside

 

På tur inn mot Bjørnskaret
Toppen fra Bjørnskaret
Travers i vestsiden på tur inn mot renna
Like før renna
I starten av renna
.
Nedover
Ganske bratte krysninger opp den smale renna
,
Nedover
Perfekte skiforhold
Vi satt igjen skiene med berget i midten av bildet
Like før skidepotet
Skidepotet
Bjørn på tur opp til skiparkeringen
Opp de siste 180 moh mot toppen
.
I den store snøbakken under toppen
I snøbakken
Ryggen mot Bjørnskaret
Bjørn noen få meter under toppen
Toppen
Ned mot vest
På toppen
Pause pga stegjerntrøbbel på returen
Nedkjøringa i renna
Herlig skiføre
Men litt trangt noen plasser