Gaskacohkka er en av Lyngenhalvøyas 27 1500-meterstopper. Gaskacohkka har en anmarsj på drøye fem kilometer, men du blir til gjengjeld belønnet med bratt skikjøring og en av Lyngsalpenes beste utsikter. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Gaskacohkka.

Startstedet for en tur til Gaskacohkka er en liten kilometer opp i Steindalen. Her er det to gigantiske parkeringsplasser og merket rute opp til Steindalshytta. Distansen fra Oteren er drøye 16 kilometer.

Fra start fulgte vi naturstien opp til Steindalshytta. Vi fulgte elva ned og det ville nok vært det beste valget. Etter en litt knotete start med litt opp og ned flater terrenget ut etter halvannen kilometer og resten av turen inn Steindalen er en drøm med fin utsikt.

Etter rundt ei halv mil og rundt 300 høydemeter begynte vi å ta høyde på nordsiden av Nallanriehppi mens vi traverserte oss i retning av en bred renne som går opp mellom Nallancohkka og dagens turmål. På rundt 600 moh var vi ferdig med traversen og startet å ta høyde mot skardet. Her er det rundt 450 høydemeter med drøye 30 graders stigning med noen brattere partier.

Når man nærmer seg skardet på knappe 1050 moh ser man en market vestvendt renne som fører opp til toppryggen på rundt 1420 moh. I starten er renna rundt 35 grader og blir gradvis brattere etter hvert som man tar høyde og avslutte med et bratt parti opp mot eggen på rundt 50 grader. Vi satt fra oss skiene og fortsatte videre til fots. Det er greit å ha med stegjern og isøks her.

Fra man når ryggen er det rundt en kilometer til toppen. Et kort litt luftig og bratt parti før man når det store platået. Like før det høyeste punktet er det et kort litt smalere parti.

På den vardeløse toppen var det ikke overraskende fantastisk utsikt mot mange Lyngenfjell som bl.a Bredalsfjellet, Jiehkkevarri, Daltinden og ikke minst Nallangaisi som ser ellevilt ut herfra. Over Storfjorden ser man også Horsnesfjellet.

Vi returnerte samme ruten på perfekt sløsjføre i den bratte renna og videre ned mot Steindalsbreen.

Turdata

Dato: 17. April 2017
Distanse: 17.91 kilometer
Høydemeter: 1555
Tidsforbruk: 5:30 (4:00 opp)
Gps-plott fra gps3d.no

Gaskacohkka fra Nallancohkka
Ruteforslag
Starten etter lysløypa
Etter rundt to kilometer kommer Gaskacohkka til syne
Gaskacohkka
Nallanriehppi ca over hodet til Kim
Nallanchokka i front
Steindalsbreen og Østre Imagaisi
Opp mot skardet
Steindalsbreen
Litt lett hagl på vei opp
Renna vi gikk opp i midten under det markerte berget
På vei mot renna etter en lønsjpause i skardet
Nallanchokka 1308
Imagaisi
I det siste bratte partiet opp mot ryggen
Jiehkkevarri
Fantastisk utsikt
Nallangaisi
På det store platået
Østre Balggesvarri sin 1427 topp
Kim foran Jiehkkevarri
Kim i heftig snapping
Sfinxen
Gaskacohkka på returen
Kjøte ned langs elva som var en del enklere

 

 

 


Kommentarer

3 kommentarer til “Gaskacohkka 1507 moh”

 1. Korppu Kuorimäki avatar
  Korppu Kuorimäki

  Ape Majava and myself skied the S/SW couloir on May 15th 2017. Great day outdoors.

 2. Korppu Kuorimäki avatar
  Korppu Kuorimäki

  Ape Majava and myself skied the S/SW couloir on May 15th 2017.

 3. Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *