Hattefjellet 1431 moh

Hattefjellet kommer akkurat inn på listen over de hundre høyeste toppene i Troms fylke. Hattefjellet er en litt bortgjemt topp i et spennende område med stupbratte fjellsider. Selve turen til Hattefjellet er nokså krevende med en del bratt terreng og mye løs steinur. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Hattefjellet.

Startstedet for turen er ved Bergselvbroa som ligger ca fire kilometer nord for Hatteng. Det er rikelig med parkeringsplasser her.

Turen etter anleggsveien som følger nordsiden av Bergselva opp til demningen. Anleggsveien er bratt og man tar drøye 400 hødyemeter på drøye 2,5 kilometer. Jeg krysset Bergselva ved demningen. I snøsmeltingen kan krysning av Bergselva være nokså problematisk  da mye av vannet renner over demningen.  Nå kunne jeg spasere tørrskodd over elva like under demningen.

Etter å ha krysset elva fortsetter turen etter svært sporadisk sti på sørsiden av Bergselva. På rundt 500 moh er man ferdig med skogen og man ser Hattefjellet. Terrenget åpner seg veldig og ruten fortsetter i småkupert terreng mot Háhttanjunni som man når på rundt 700 moh.

Stigningen her startet jeg i ei steinur der omtrent alt jeg var anni bevegde seg. Et par hundre grusomme høydemeter i steinura før jeg nådde den litt fastere ryggen. Her er det litt enkel klyving mens man tar høyde jevnt og trutt. Når man nærmer seg varden slaker det ut og man får god tid til å nyte utsikten mot de stupbratte fjellesidene på nabofjellene.

På toppen er det rester av et gammelt trigpunkt og fin utsikt mot nabofjell og en del kjente Lyngenfjell.

På returen valgte jeg en annen rute, akkurat som sist jeg var her i 2011 og før anleggsveien. Jeg gikk ned den bratte gryta i sørvestsiden. Her var det enda litt snø som gjorde nedfarten litt enklere i løs steinur. Det er litt usammenhengende terreng her og litt klyving i noen bratte parti ned til ca 750 moh. Her er det fint løpbart terreng og jeg fikk tatt meg et bad i en av de små vannene i Bergsdalen før jeg kom inn på oppruten.

Turdata

Dato: 28 Juli 2023
Distanse: 14,22 kilometer
Høydemeter: 1454
Tidsforbruk: 3:31 (2 timer opp)

Hattefjellet fra Bergsdalen
Ruteforslag
Opp Bergsdalen
Horsnesfjellet
Anleggsveien
Demningen og Hattefjellet
Hattfjellet
Fint terreng inn mot foten av fjellet
Ned mot Hatten
GIkk opp på venstresiden av steinura og krysset den etter hvert. Kjip etappe
Ferdig med å krysse ura
Ryggen og Bergsdalen
Litt lett klyving videre
Didnojiehkki
Platået før toppen
Mot Raigegaisa
Mannfjellet og Kitdalen
Balggesvarri
Store Lakselvtinden bak i midten
Nedruten
Litt usammenhengende terreng
Hattefjellet
Dagens badevann
.
Hatten

Kommentarer

Ett kommentar til “Hattefjellet 1431 moh”

  1. Kugo avatar
    Kugo

    Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *