Geaippilvarri (Kippeldalsfjellet) 1320 moh

Geaippilvarri eller Kippeldalsfjellet er en topp som er lett tilgjengelig fra Nordmannvikdalen. Jeg gikk Geaippilvarri sammen med de to navneløse toppene på 1243 moh sørøst for Geaippilvarri og Litledalsfjellets punkt 1252 i en tur på ca 18 kilometer og ca 1800 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra turen min på kommunegrensa mellom Kåfjord og Nordreisa.

 

Startstedet i Nordmannvik ligger ca 2.5 timer fra Tromsø enten du velger ferger eller å kjøre hele veien. Ved Broen som går over Nordmannvikelva er det en grei parkeringsplass på nordsiden av elva.

 

Fra en av gårdene like nord for broen går det skogsvei av god kvalitet oppover mot et vannverk som ligger ca 3 kilometer inn Nordmannvikdalen. Her er det absolutt mulig å ta med seg en terengsykkel for å spare litt tid om man ønsker det. Det er også en hytte i Nordmannvikdalen ca ved Sløkvollen.

 

Ved Vannverket er det en bro over Kippeldalselva, noe som tidlig på sesongen absolutt er en nødvendighet for å klare å krysse elva. Fra Broen fulgte jeg stien noen hundre meter før jeg kom til et kryss der det var skiltet mot hytta og Litledalsfjellets punkt 1235. Stien var av grei kvalitet i starten av turen inn Kippeldalen, men over et myrområde mistet jeg stien. Skogen var uansett såpass åpen at det var veldig lett å fortsette videre inn Kippeldalen.

 

Etter en drøy kilometer nn Kippelvdalen måtte første elv krysses, noe som gikk helt greit. Elv nr 2 var noe værre og jeg måtte følge den ca en halv kilometer før det var et egna sted å krysse den. Etter å ha krysset elv nr2 siktet jeg med inn på ryggen til Kippeldalsfjellet. Hele ryggen fra ca 600 moh bestod av steinur som til tider var løs. Etter en lang motbakke på 700 høydemeter langs ryggen til Kippeldalsfjellet flatet det ut og den siste halve kilometern gikk eter en nesten helt flat rygg. Ca halvveis på den flate ryggen lå det en kjempesnøskavel som var bratt ned mot vest. På toppen av Kippeldalsfjellet var det en liten varde og utsikt mot de ukjente baksidene av de populære skitoppene i Kåfjorden.

 

Neste topp var to navneløse topper på 1243 moh med en liten kilometers mellomrom. For å komme dit måtte jeg gå ca femhundre meter tilbake på ryggen før je svingte østover mot en rygg som i starten var ganske bred, men etterhvert ble den såpass smal og luftig at man ikke burde velge denne ruten om man har høydeskrekk. Det var en del klyving opp og ned for å komme seg østover, og når jeg trodde jeg var i skardet før 1243 kom jeg til et nesten loddrett hakk i ryggen på ca 30 høydemeter. Her måtte jeg klyve meg ned ca 50 høydemeter under skardet for å kunne komme ned i renna som går opp mot skardet. Vurderte først å traversere ut i renna i en desperat bratt snøbakke, men jeg tok heldigvis til fornuft.

 

Fra renna var de bare å spasere opp i skardet og gå de litt i overkant av 100 høydemeterne til den vardeløse nordre toppen av 1243. Fra nordtoppen måtte jeg gå ned ca 70 høydemeter, der de siste 20 meterne var bratt før den slake stigningen mot sørtoppen av 1243 startet. På sørtoppen var det en liiiten varde og utsikt mot Lyngsalpene og nabotoppene.

 

Fra 1243 måtte jeg gå ned til ca 1090 moh før stigningen mot Litledalsfjellet startet. Opp mot Litledalsfjellet ble det litt brattere og delen opp mot ryggen krever litt klyving. Ryggen er såpass bratt at jeg ikke så det hensiktsmessig å fortsette å gå etter ryggen, så jeg måtte klyve meg ned i vestsiden. Jeg fulgte den bratte vestsiden til jeg var ca 100 meter unna toppen, der jeg startet stigningen mot toppen. Her var det også bratt og da jeg kom på ryggen så jeg at det var særdeles vanskelig å komme på toppen fra nord, måtte traverse forbi toppen i vestsiden før jeg kunne gå opp på ryggen og komme på toppen fra sør. På toppen var det ikke varde.

 

På nedturen traverserte jeg videre sørover i vestsiden før jeg fant en plass jeg kunne klyve meg ned til snøbakkene i vestsiden for å kunne ake ned til 700 moh, noe som ikke var veldig lett. Etter litt prøving og feiling fant jeg endelig en plass der jeg kom meg ned til snøfeltet. Fikk valuta for den medbrakte goretexbuksa under akinga og sparte mye tid i forhold til å følge ryggen. Nede i Litledalen gikk jeg mot ruten jeg gikk opp og fulgte stien ned til bilen.

 

Totalt brukte jeg 5 timer og 45 minutter på turen.

Kippeldalsfjellet fra Startstedet
Rute
På et fint jorde med noen fredelige kalver
Veldig god vei opp mot vannverket
Litledalsfjellet
Litledalsfjellet
Gode stifasiliteter
Ikke så vanskelig å krysse elva som ved de andre tilidge sommerturene
Trapp i motbakkene på stien!
Videre inn Nordmannvikdalen
Kippeldalsfjellet til venstre og de to 1243 toppene i midten
Ryggen til Kippeldalsfjellet som jeg fulgte opp

 

På tur opp den lange ryggen
Utsikt mot startstedet
Etterhvert flatet ryggen ut, men fortsatt like mye stein
De to 1243 toppene
Toppen av Litledalsfjellet
Toppen av Kippeldalsfjellet
En litt bratt snøbakke før toppen
Den kvasse eggen ned mot Isbreen Goathejiehkki
Nesten litt Lyngenfølelse den siste biten
Store Vaggastinden
Koppangs- og Strupbreen med de mange råe fjellene rundt
Toppbildet
I starten av ryggen mot 1243
Her begynte ryggen å bli litt kvassere
Her ble det bom stopp
I den bratte sørsiden måtte jeg ned et stykke for å komme meg i renna
Dette snøfeltet ble vurdert som en egnet plass å komme ned i renna , men det ble heldigvis utelukket etter en kort tenkepause
Tilbakeblikk på eggen
Den andre 1243 toppen fra den første
Litledalsfjellet
På tur opp mot 1243 # 2.0
Mohcuhatgaisa 1308
Zoom av toppen av Litledalsfjellet, så noe vrident ut
En nokså minimalistisk varde på 1243 #2
Ryggen til Litledalsfjellet utgikk ganske fort, her er jeg et stykke nede vestsiden
Mye klyving for å komme opp mot toppen
Her kom jeg meg opp på eggen
på jakt etter en plass å komme opp til toppen...
Fortsatt like bratt
Her kom jeg meg opp på eggen
og møtte dette
Måtte runde under toppen, og kom opp fra sør
Den bratte vestsiden som ble brukt som akebakke
Akebakken