Kirkestinden 1677 moh

Kirkestinden er med sine 1677 meter den femte høyeste toppen i Troms. Krikestinden ser fantastisk ut fra Kirkesdalen med stupbratte sider i vest og øst. Distansen til turen til Kirkestinden på drøye to mil gjør at toppen ikke får så mange besøk. Vi var også innom Mattagaisi under vårt besøk. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Kirkestinden og Mattagaisi.

Startstedet ved veiens ende i Kirkesdalen ligger 37 kiloemeter fra Skjold. Man kan fortsette ca en kilometer videre etter privat vei der riksveien ender. Det er en stor parkeringsplass her som også er starten på DNT-løypa til Gaskas.

De to første kilometerne av turen et etter en god skogsvei som går Saueskardelva. Etter å ha krysset Saueskardelva ble skogsveien til en sti videre inn Kirkesdalen. Etter hvert kom vi inn på en firehjulingvei videre inn dalen etter en bro over Kirkeselva.  vi fulgte denne firehjulingveien til hyttefeltet ved Jensvollsætra.

Fra Jensvollsætra fortsetter stien med en bro over Kirkeselva og videre opp på vestsiden av elva. Etter noen flate kilometer inn dalen krysset vi elva og tok høyde mot Kirkestinden ved hjelp av en hylle i Kirkestindens vestside vi fulgte opp til ca 900 moh.. Herfra siktet vi oss rett inn mot toppen. De første par hundre høydemeterne gikk i fin blanding mellom stein og lyng mens det fra 1100 moh var utelukkende førsteklasses steinur til toppen.

Vi nådde først en en liten varde med et syltetøyglass med gjestebok, som dessverre var gjennomvåt. Det høyeste punktet er noen hundre meter videre. Her er varden litt større, men ingen gjestebok. Da vi stolte blindt på yr sin lovnad om lettskyet vær gikk vi på en liten smell da det lå tett tåke de 100 øverste høydemetrene på Kirkestinden, noe som var litt kjipt da utsikten herfra må være storartet. Vi brukte knappe 4 timer til Kirkestinden i rolig tempo.

Ferden gikk videre mot Mattagaisi og vi fortsatte langs ryggen til Kirkestinden videre til vi var på litt i underkant av 1400 moh. Her startet vvi på en bratt og løs etappe ned til Saueskardet på ca 1180 moh. I starten av stigningen mot Mattagaisi gikk vi etter et snøfelt der vi traff på rykende ferske Bjørnespor. Petter spurte «Ka i F… har han gjort på Mattagaisi?» Noe jeg ikke kunne gi et fornuftig svar på, uansett bevæpnet jeg meg med 3 småstein i tilfelle en konfrontasjon med bjørnen.

Etter snøfeltet besto resten av turen opp til punkt 1631 og senere Mattagaisi sitt høyeste punkt utelukkende av steinur og tåke. På toppen er det en stor varde,men dessverre bare noen få meter sikt under vårt besøk. Ned fra Mattagaisi var planen å gå ned til Saueskardet, men i elendig sikt og mange bratte partier fulgte vi isteden Mattagaisis vestkant i ca 3 kilometer  på jakt etter en plass som ikke så hysterisk bratt ut.. På rundt 1200 moh startet vi nedstigningen mot Saueskardet, fant noen snørenner vi kunne ake ned etter bekkedalen som gikk ned mellom punkt 1455 og 1246.

Nede i Saueskardet fikk vi en bratt bakke opp en morenerygg som vi fulgte et stykke nedover. Resten av turen var grei gå i retning av veien vi gikk da vi startet turen 9 timer tidligere.

Totalt er denne turen på ca 28 kilometer og ca 2200 høydemeter. Vi brukte 9,5 timer på turen der vi måtte gå flere timer med gps og lav motivasjon

 

Kirkestinden
Det her var det meste vi så av Kirkestinden på turen. Her er utsiktstoppen 1498
Turen var så lang at den måtte ha 2 kart
Del 2
Kirkestinden fra startstedet. Viste seg at vi kunne kjørt noen hundre meter lengre
Meget god skogsvei i starten av turen
Petter med et ærlig forsøk på å krysse Saueskardelva uten å bli våt
Veldig greit å få hele distansen gjennom skogen etter vei av sånn her kvalitet
Ned mot Kirkeselva. Saueskardelva som vi krysset kommer ned fra høyre hjørne. Her har vi gått ca 4 km
Firehjulingveien mot Jensvollsætra
Like før hyttefeltet, her krysser stien elva mens vi holdt venstresiden videre
En liten foss
Her starter vi på 3 flate og litt våte kilometer inn Atevasskardet
Vi gikk opp i retning av punkt 1272
På tur i retning av 1272
Oppe på ca 900 moh
Opp mot toppen
De siste ca 600 høydemetrene så ca sånn ut
Etter noen hundre bratte høydemeter i steinur var vi på et digert topplatå
Relativt bratt mot øst
Petter med lillevarden
Stupet mot øst
På det høyeste punktet
På tur langs sørryggen
«Utsikt» mot Mattagaisi
Småbratt ned mot sør også
EN del klyving i starten på tur ned mot Saueskardet
Her hadde vi et håp om at det skulle lysne… Vi fikk iallefall sett litt av fylkets 10ende høyeste topp
Petter aker mot Saueskardet
Spor etter en bjørn som har vært på Mattagaisi
Noen litt bratte partier med lett klyving opp mot Mattagaisi
Utsikt mot punkt 1631
Fin varde i det minste
Enda et akebilde
Litt sikt mot akebakken
På tur ned mot Saueskardet
Ned mot startstedet
Krysning av Saueskardelva
En snytsint beboer i Saueskardet

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *