Blåfjellet 1166 moh

Blåfjellet er en liten «haug» som er en enkel topptur foran Snøhetta ved veiens ende ved Bones i Bardu. Vi gikk Blåfjellet sammen med Snøhetta, Isberget og Vesleklettan på en lang tur på litt i underkant av 30 kilometer og 2500 høydemeter med litt knoting. Her er turbeskrivelsen fra denne dagsturen ikke så langt fra svenskegrensen.

 

Startstedet ved veiens ende ved Bones ligger ca 19 mil og 2.5 timers kjøretur unna Tromsø. Startstedet ligger en liten mil forbi Polar Zoo. Vi satt bilen i veikanten på den lite trafikkerte veien like ved der den merkete turløypen til Bangkletten starter. På grunn av den store Budalelva krysset vi broen og startet etter skogsveien på nordsiden av elva.

 

Vi fulgte skogsveien en god kilometer inn Budalen før vi kom til et område der det var hogget en del skog, vi fulgte det «realtivt» åpne området i retning av Blåfjellenden. På 600 moh flatet det ut skogen tok slutt, etter ca 100 flate høydemeter ble det brattere opp mot Blåfjellenden. Etappen mot Blåfjellet sitt høyeste punkt gikk i slak stigning over litt i overkant av 2 kilometer fra Blåfjellenden. På toppen var det varde på punkt 1156, mens punkt 1166 var vardefritt. Distansen fra start var ca 5 kilometer.

 

Fra Blåfjellet mot Snøhetta måtte man ned ca 150 høydemeter før vi startet på en bratt bakke på nesten 400 høydemeter før vi kom opp på det store topplatået på Snøhetta. Mellom Blåfjellet og Snøhetta var det drøye 4 kilometers gange, og vi var på toppen av Snøhetta etter ca 2 timer og 45 minutter. På snøhetta var det en varde ca 1 kilometerfra toppen, mens på det høyeste punktet var det rester etter et gammelt trigpunkt i tre.

 

Fra snøhetta er det litt over 5 kilometer i luftlinje mot turens tredje topp: Isberget. På turen fra Blåfjellet til Snøhetta så vi ganske tidlig at det var et enormt hakk i ryggen mellom Snøhetta og Snøhatten og vi var usikker på om det var mulig å komme seg forbi dette. Men da hakket ikke var så langt unna Snøhetta måtte vi bort å sjekke dette. Først prøvde vi å følge ryggen, men det var sjanseløst. Og forsøk nr 2 var å gå ned i den bratte sørvestsiden av ryggen via en bratt renne med mye løs stein. Med litt prøving og feiling kom vi oss bort til hakket, men det virket sjanseløst å komme opp på ryggen via hakket, så vi gikk ca 30-40 høydemeter ned fra hakket i en minst  like bratt og løs steinur. Vi kom oss mellom noen berg og kunne klyve oss opp på eggen igjen etter bortimot en time med knoting før vi fant en løsning.

 

Oppe på ryggen var det noen behagelige kilometer på den lange flate ryggen før nedstigningen fra Snøhatten startet. Først prøvde vi å gå korteste vei, men en blå og bratt isbre ned mot skardet mellom Snøhatten og Isberget gjorde at vi måtte følge snøen på breen sørover før vi kom oss ned på det snødekte partiet på breen. Fra skardet var det ca 130 høydemeter og 2 kilometer til den vardeløse toppen av Isberget. På turen mot toppen var det et parti med firkantet stein, mens det på toppen var rester etter et trigpunkt av tre.

 

Fra Isberget var det ca 4 kilometers gange til Vesleklettan, først noen hundre flate meter før vi startet på en bratt nedstigning mot Geitryggskadet på litt i underkant av 900 moh. Her var det sikkert bortimot 40 grader bratt i snitt, noe som gjorde at vi måtte lete litt etter en egnet vei ned mot skardet på de bratteste partiene. Nede i skardet gjenstod det 500 ganske bratte høydemeter som avslutining mot turens fjerde topp. Her var det også en del brattere partier som krevde litt klyving for å komme seg opp på det store topplatået til den høyeste av Vesleklettan. På toppen var den en liten varde.

 

Fra Veslaklettan gikk vi mot vestryggen for å følge den ned de 600 bratte høydemeterne før det flater ut. Også her var det veldig bratte partier som krevde en del klyving for å komme oss ned. Dette er vel neppe normalruta til Vesleklettan, men det gikk på et vis etter en del leting etter egnet vei i de bratteste partiene. Nede på 800 moh var det kos å gå de siste 4 kilometerne mot startstedet. Vi  fulgte dyretråkk på østsiden av Tverrelva, før vi fant et egnet sted å krysse den. Derfra kom vi inn i hogstfeltet og fan etterhvert skogsveien vi startet fra.

 

Totalt brukte vi 8,5 timer på denne lenge turen i til tider krevende terreng.

 

Blåfjellet fra bakken opp til Snøhetta
Ruten i GisLink sitt kart etter tips fra Børge Jakobsen. På lange turer får jeg ikke med meg hele turen på Norgeskart sine nettsider.
Skogsveien inn Budalen
Her gikk vi opp mot Blåfjellenden
Blåfjellenden
Vesleklettan
Inn Budalen
På den 2 kilometer lange ryggen mot Blåfjellet
Rivtinden ser spennende ut!
Rune studerer snøhetta fra Blåfjellet
Ned mot skardet mellom Blåfjellet og Snøhetta
Med Grønfjellet og Melkefjellet i bakgrunnen.
Hakket i ryggen
Snøhetta
Hakket fra skardet. Vi traverste i denne siden for å komme oss forbi hakket.
Blåfjellet
På tur opp mot Snøhetta
Erikfjellet
På det store topplatået
Kent Hugo på toppen av Snøhetta
I starten av den 5 kilometer lange ryggen mot Isberget
I hakket
Hakket på andre siden av ryggen
Renna vi gikk ned for å traversere forbi hakket
Ned mot Isroa
Oppe på ryggen igjen
Tilbakeblikk mot hakket
Isberget
Under breen på Snøhatten
Vesleklettan
Breen på Snøhatten
Spennende stein på toppen av Isberget
Rune nyter en Cola på toppen av Isberget
Breen i Langfossbotnet
Utsikt mot Vesleklettan
På tur ned mot Geitrygskardet
Første Geitryggvatnet
Like før skardet
I starten av den 500 høydemeters bakken opp mot Vesleklatten
.
En særdeles gammel teltplass på toppen av Vesleklatten
å dagens fjerde topp
Ned mot star
I noen av de brattere partiene
Det siste bratte partiet
Vesleklettan
På ryggen ned langs Tverrelva