Kågtindan, midtre topp 1003 moh

Kågtindans midtre topp er en bratt og krevende topp med en del klyving de siste 200 høydemeterne. Kågtindans midtre topp er nok en særdeles lite besøkt topp på øya Kågen i Skjervøy kommune. Vi fant ikke noen spor etter tidligere besøkende på toppen. Her er turbeskrivelsen fra turen til denne spennende toppen i Skjervøy kommune.

 

Startstedet vi valgte er det samme som ved et tidligere besøk til Store Kågtinden. Det enkelste er nok å kombinere denne toppen med Store Kågtinden, da det viste seg å være mye knoting for å nå toppen uten å gå innom Store Kågtinden først. Om man bare skal på midtre Kågtinden er det kanskje det beste å gå ruten vi gikk ned, men da er det greit å ha med stegjern og isøks for det bratte partiet ned fra Solhakket.

 

Startstedet Storbukta ligger ved brua som går fra Kågen til Skjervøy. Fra Tromsø er det ca 13 mil med ferger og ca 24 mil med bil. Vi parkerte ved skogsveien som går opp mot vannverket ved Storbuktvatnet.

 

Den nevnte anleggsveien brukte vi til å komme oss opp mot Storbuktvatnet. Veien tok oss smertefritt opp de litt i overkant 3 kilometerne og 300 høydemeterne opp mot Storbuktvatnet som ble brukt som påfyll av vann. Storbuktvatnet ble rundet på nordsiden før vi startet på en steinur som er på høyde med det beste i utlandet opp mot skardet mellom Store Kågtinden og Redotinden på ca 500 moh. Opp steinura var det mye spindelvev etter de store og skumle edderkoppene som bor i steinur, Sondre ble sendt fremst for å bekjempe de med gåstaven sin.

 

Fra skardet er det merket løype med varder opp til Store Kågtinden, men Sondre satset på samme rute som vi brukte i vinter, altså rett opp- mens jeg som bare skulle til midtre Kågtinden begynte å traversere i sørsiden på Stor Kågtinden. Usikker av hvilken grunn kom jeg meg opp til ca 800 moh, og en bratt skrent i vestsiden, der gikk jeg ned, noe som ikke var spesielt lurt. Fikk meg en bratt tur i gressbakker ned mot Steinbakkdalen, før jeg startet stigningen opp mot punkt 967 i en minst like bratt bakke. Årets dårligste veivalg var dermed gjennomført. Møtte Sondre som hadde vært på Store Kågtinden oppe på ryggen mellom Store Kågtinden og Solhakket, han kunne rapportere om en veldig behagelig tur til nå.

 

Solhakket var på litt i underkant av 800 moh, og nedturen til Solhakket var veldig grei. Fra Solhakket traverserte vi mot 1003 i den bratte vestsiden av midtre Kågtinden. Selve traversen gikk greit med noen klyvepartier, når vi var ferdig med traversen var det  bratt med stortsett klyving de siste 150 høydemetrene opp mot toppen i steinur/sva. Den siste biten opp mot toppen satset Sondre på en hårete rute med en luftig klatredel, mens jeg som skulle hente min kjære datter i barnehagen satset på en litt mildere varriant med klyving uten mulighet for noen hundre meter fritt fall:)

 

Oppe på toppen så vi ingen varde, vi bygde en liten varde for syns skyld mens vi diskuterte returen, som vi besluttet å gå ned fra Solhakket mot Vitnessvatnan. Utsikten fra toppen var upåklagelig, og returen mot Solhakket gikk greit. Fra Solhakket så vi at breen vi skulle gå ned så særdeles lite fristende ut på den harde sommersnøen, vi navigerte oss sånn at om vi skled- så ville vi ikke suse ned i steinura på siden av Solhakket. Snøbakken var ca 40 grader på det bratteste, og det gikk ikke mange meter før vi skled nedover snøbakken. Etter noen tapre forsøk på å bremse lot vi det bare stå til, og vi stoppet etter en liten seiletur da det bratteste partier over.

 

Vi fulgte breen helt ned før vi traverserte østover mot ryggen med punkt 564, her fikk vi oss noen bonushøydemeter. Fra ryggen er det enkleste å følge Isbuktelva et stykke før vi gikk rett ned på hovedveien. Om man kutter løypen østover her havner man først i verdens bratteste bakke før man kommer i en førsteklasses steinur. Nede på veien jogget Sondre de i overkant av 3 kilometerne bort til bilen mns jeg fikk meg en ekstra ryggsekk.

 

Totalt brukte vi ca 5.5 timer på turen.

 

 

 

 

Midtre Kågtinden
1003 fra Store Kågtinden i vinter
Ruten vi gikk. Jeg gikk den blå ruten, som ikke anbefales.
Anleggsveien
Utsikt mot Kvænangstindan
Skardet mellom Store Kågtinden og Redotinden
Like før Storbuktvatnet
Storbuktvatnet og Store Kågtinden
Storbuktvatnet
I skardet
Kvænangstindan
Store Kågtinden
-
Vorterøya og Lyngen
Kom for langt ned på vestryggen
På tur ned..
Behagelig nedtur
og en like behagelig tur opp igjen
-
Dagens turmål
Nedstigningen mot Solhakket
I Solhakket
-
En renne for fryktløse skikjørere
-
-
-
-
Like før topplatået
Store Kågtinden
Nordlige delen av Lyngen
Varden vi bygde
Tommelen opp for midtre Kågtinden
Ned mot ryggen vi gikk over på returen
-
Sondre foran Vorterøya og Lyngen
Ned den fristende snøbakken fra Solhakket
Like før Sondre også seilte ned bakken
Midtre Kågtinden og breen foran
Midtre Kågtinden
Solhakket og breen i front
Fin farge på brevatnan
Kvænangstindan
Isbuktvatnet