Maursundtinden 1099 moh

Maursundtinden er en fantastisk fin topp på Kågen. Maursundtinden er både bratt og luftig, og utsikten fra toppen er førsteklasses. Vi kombinerte Maursundtindens sørtopp og nordtopp under vårt besøk. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Maursundtindene. 

 

Startstedet ved en brygge og en nedlagt butikk i Maursund ligger ca 21 km fra krysset mot Skjervøy fra E6. Her er det plass til å parkere en del biler. Under vårt besøk møtte vi en hyggelig beboer i Maursund som kunne fortelle oss om en sti som kunne ta oss gjennom skogen.

 

Fra den nedlagte butikken i Maursund gikk vi på høyresiden av Maursundelva i ca 50 meter før vi krysset den over ei bro og kom inn på stien som går på vestsiden av Maursundelva. Etter drøye 200 høydemeter var vi ferdig med skogen og fulgte elva et stykke videre før vi krysset den å begynte å ta høyde mot Maursundtindens 1099 topp.

 

Opp mot 500 moh er det stortsett gress-og lyngbakker og derfra til toppen blir det brattere med ei snittstigning på ca 40 grader. Da det enda lå litt snø i rennene prøvde vi å holde oss på ryggformasjoner i vestsiden av Maursundtinden. Her blir det en del klyving, men klyvingen er aldri veldig eksponert. Senere i sesongen kan man nok følge rennene å få seg en litt enklere tur opp.

 

Etter en del klyving i vestiden av Maursundtinden kom vi oss etterhvert opp på eggen drøye 50 meter unna toppen, vi kom inn på eggen på et markert hakk som er vanskelig å gå over. Selve eggen er luftig og det er langt ned på begge sidene. Etter litt klyving langs eggen var vi på det høyeste punktet og kunne se ned mot varden som vises så godt idet man kjører inn i tunellen til Kågen. På den store varden var det postkasse og gjestebok. Den var lagt ut i 2009 med et besøk og det var også en besøkende i 2011, så det er ikke flust med besøk på denne fantastisk fine toppen. Fra toppen ser man mye spennende, som f.eks toppene rundt Gammvikblåisen , Store Kågtinden , Øksfjordjøkelen , Kvænangstindene og Trolldalstinden

 

Distansen til toppen er ca 3.5 kilometer og man må gå samtlige høydemeter. Uten å stresse brukte vi 2 timer til toppen.

 

På returen gikk vi å sjekket ut mulighetene for å følge eggen videre til nordtoppen, noe som ikke overraskende endte med en tommel ned. Vi prøvde å holde oss til snøfelt på returen for å spare litt tid, enkelte steder var det i overkant bratt og hardt, så Christian klarte å slipe hull i genseren sin under et tappert forsøk på å stoppe.

 

Nede på ca 450 moh kunne vi endelig begynne å gå mot nordtopen. Vi fulgte vestsiden av Maursundtindens nordtopp inn mot skardet mellom Storsandnestinden og nordtoppen før vi begynte å ta høyde opp et gress/lyngfelt mot en renne med skikkelig løs stein. Etterhvert ble det mye gress og lyng opp mot ryggen som vi nådde på drøye 800 moh.

 

Den siste biten mot toppen gikk langs ryggen med en del klyving,  her er ryggen bredere. Men med litt regn i lufta var det kanskje greit at det ikke var luftig. Også her er det bratt og med et tynt moselag på stein var det litt problematisk i de bratteste partiene. På toppen er det en liten varde og fin utsikt mot resten av Kågen og spesielt den imponerde østveggen til Blåtinden.

 

Vi brukte drøye halvannen time fra vi begynte å gå/ake ned fra sørtoppen til vi sto på nordtoppen som er ca 2.5 km aking og gange unna. Returen fra nordtoppen gikk etter samme rute før vi siktet oss inn på Maursundelva som vi fulgte ned til bilen.

 

Med gode pauser brukte vi littover 6 timer på turen som er på ca 10 kilometer og 1800 høydemeter.

Maursundtinden
-
Ruten vi gikk
Maursundtinden om vinteren
Begge toppene fra Store Kågtinden
Mens vi kledde på oss fjellkostymet kom det svømmende noen rein over Maursundet
Christian like etter start
Toppen av den søndre toppen av Maursundtindene ser nokså grim ut med zoom
Stien vi ble tipset om. Blåtinden til venstre, deler av Storsandnestinden i midten og Maursundtindene til høyre
Den imponerende østveggen til Blåtinden
Over Maursundet mot fastlandet
Maursundtindene
Dagens første turmål, 1099 toppen
-
Christian velger alltid letteste vei
I en av mange bratte renner
-
Toppen i midten av bildet
Mot Ulløya og Lyngen
Mot den nordre toppen
-
-
vi gikk inn på ryggen i det markerte hakket i midten
De siste 100 høydemeterne er ca så her bratt om man ikke følger renna...
Like under eggen
På eggen
På den luftige eggen
Mot nordtoppen
Den store varden som vises så godt fra tunellinnslaget mot Kågen
Tommel opp
Blåtinden
Store Kågtinden
Skjervøy sentrum
Kvænangstindan og Trolldalstinden
Øksfjordjøkelen
Mot Gammvikblåisen med Kalddalstinden, Store Peppartinden og Tverrbakktinden
Bratt ned i front
Litt klyving ned fra eggen
Christian inspiserer ryggen mot nordtoppen som vi planla å besøke på samme ture
Utsikt mot Ulløya og den nordlige delen av Lyngen
-
-
Vi måtte inn mot skardet mellom Storsandnestinden og nordtoppen
Vi gikk opp gressfeltet som skrår til venstre foran Christian
Ei lita steinrenna som er på høyde med Lyngan når løshet angår
Christian fant seg en utkikkspost på tur opp mot ryggen
Ned mot renna
Nordtoppen fra skardet
Storsandnestinden
-
Litt klyving på nordtoppen også
Storsandnestind foran Store Kågtinden
På Maursundtindens nordtopp med søndre i bakgrunnen
Maursundtinden
-
Ned mot skardet
Rikt blomsterliv
Ned renna med løs stein
Ned mot Maursundelva som vi fulgte gjennom skogen
Nordtoppen
Og sørtoppen