Nordre Rihpogaisi 1319 moh

Nordre Rihpogaisi er en av mange topper som ligger i området rundt løypen til Lavkaritten og er en topp som er grei å bruke sykkel under anmarsjen. Vi gikk Nordre Rihpogaisi sammen med Søndre Riphogaisi og Ruskegaisi. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

 

Startstedet ved slutten av Lavkarittløypa i Skibotndalen ligger ca 16 kilometer inn Skibotndalen i retning av Kilpisjarvi. Startstedet har merket parkering i forbindelse med sykkelløypa og har parkering i massevis.

 

Anmarsjen på turen er på ca 300 høydemeter og 9 kilometer, denne valgte vi å ta på sykkel. Undertegnede som egentlig hater å sykle brukte 50 minutter på turen opp til Lavkajavri hvor vi satt fra oss syklene. Det er ikke brattere enn at de fleste klarer å sykle hele veien uten problemer.

 

Dagens første turmål var Nordre Rihpogaisi sin topp på 1319 moh, med sykkelparkering på ca 640 moh var det knappe 700 høydemeter og ca 3 kilometer til toppen. Vi fulgte nordryggen hele veien til toppen. Etter slak stigning opp mot 850 moh var resten av ryggen brattere med fast stein til det flater ut litt før 1300 moh. Den siste biten mot den vardeløse toppen går i særdeles flatt terreng. Utsikten fra hele toppryggen er fantastisk.

 

Fra toppen er det ca 1.5 kilometer i luflinje til midtre Rihpogaisi 1385 moh, denne toppen er ikke egen topp pga primærfaktor på ca 90 moh. Distansen mellom toppene går i flatt terreng og er lettgått tiltross for enorme mengder stein. For å komme opp på den midtre toppen må du gå nye 185 høydemeter. På den midtre toppen er det en gigantisk varde.

 

Neste topp ut er massivets høyeste topp: Søndre Rihpogaisi på 1410 moh, denne toppen har fått seg en ekstra meter siden topplisten til Jarle ble laget. Fra midtre til Søndre Rihpogaisi er det ca 1.5 kilometer i luftlinje og ca 110 høydemeter. På den søndre toppen må man omtrent se over halve Finland. Det er også en brusflaske inni varden, så om du ønsker å dokumetere besøket ditt her må du ha med penn og en lapp.

 

Dagens siste topp var Ruskegaisi. Fra Søndre Rihpogaisi gikk vi rett vestover til skardet mellom Søndre Rihpogaisi og Ruskegaisi. Her er nedstigningen og bakken opp igjen mot Ruskegaisi fra skardet bratt. Når vi så mot Ruskegaisi på nedturen begynte vi å lete etter alternative ruter opp, men når vi kom nærmere så vi at det ikke var så ille likevel. Her måtte vi opp igjen nesten 200 høydemeter før vi var på topplatpået til Ruskegaisi. På Ruskegaisi var det høyeste punket vardefritt.

 

Fra toppen gikk vi nordover i retning av Nilsadalen. Her er det en bred renne som ikke er så alt for bratt, her lå det enda en del snø så vi fikk akt store deler av distansen ned til Nilsadalen. Nede i Nilsdalen er det det slakt nedover til veien.

 

Total lengde på gåturen var ca 15 kilometer. Returen på sykkelen gikk unna på ca 25 minutter med en særdeles passiv stil:) Totalt er turen 18 km sykkel, 15 km spasering og ca 1800 høydemeter. Vi brukte 6 timer og 15 minutter på turen.

Nordre og midtre Rihpogaisi fra Davimus Viessogasgaisi
-
Rød rute på sykkel, blå rute til fots
Alle 3 toppene fra Davimus Viessogasgaisi
Midtre og Søndre Rihpogaisi fra Davimus Viessogasgaisi
Ruskegaisi fra Davimus Viessogasgaisi
Bommen ved starten av Lavkaløypa
-
Nordre Rihpogaisi
Demningen ved Rihpojavri
-
Ryggen vi gikk opp foran Kjetil
Advarsel til folk som blir fristet av å bade i kaldt fjellvann i Lavkajavri
Lavkajavri
Nordryggen til Nordre Rihpogaisi
-
Utsikt mot nordvest

 

På platået til Rihpogaisi
Unge Norheim på toppen av Nordre Rihpogaisi
Mot den midtre toppen
Nordre Rihpogaisi fra midtre
Kjetil med den store varden på den midtre toppen
Mot den søndre toppen
-
Tilbake mot den midtre toppen
Varden på sørtoppen
Halti
Mot Kilpis
Toppflasken
Mot Lyngen, Bl.a Istinden, Store Kjostinden, Store Lenangstinden og Østre Lenangstinden
Skardet mellom søndre Rihpogaisi og Ruskegaisi. Vi gikk opp i midten av bildet
Ned Nilsadalen
-
Store skavler på ryggen til Ruskegaisi
Søndre Rihpogaisi
Kjetil er fornøyd med å straks være i sola igjen
På platået til Ruskegaisi med søndre Rihpogaisi i bakgrunnen
Sørøstre Goahteorotrassa
-
På toppen av Ruskegaisi
Ned mot Lavkajavri
-
Ned mot Nilsadalen
-
-
-
Lavkajavri
Kjetil som hadde en noe mer aggresiv kjørestil ned gikk på en smell noen kilometer før parkeringen...