Orvasstinden 980 moh

Orvasstinden er naboen til Store Blåmannen og er en litt mer krevende tur enn Store Blåmannen. Orvasstinden krever en del klyving og er ikke like godt merket som naboen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Orvasstinden.

Men minimal research før turen endte vi opp med å bomme litt på startstedet, vi startet fra grustaket i Urdalen som ligger ca 15 kilometer fra Kvaløysletta. Det er stor parkeringsplass langs veien. Det beste startstedet ville vært noen hundre meter videre langs veien og start i forbindelse med skogveien som går inn Urdalen.

Med vårt startsted måtte vi krysse et myrområdet og havnet i tett kratt før vi etterhvert kom inn på stien. Vi gikk opp mot Urdalen til det begynner å flate ut på ca 320 moh, fant et egnet sted til å krysse elva som kommer fra Orvatnet og de andre vatnene i Urdalen før vi startet på stigningen opp mot østryggen til Orvasstinden. Litt klyving måtte til før vi kom opp på ryggen.

Vi fulgte ryggen nesten slavisk videre opp mot toppen, enkelte steder var ruten markert med små varder. En del klyving langs ryggen, men aldri noe vanskelig. Like før den siste bakken opp mot toppen kan det være greit å gå av ryggen i nordsiden for å unngå å måtte klatre ned mot en sprekk i ryggen.

Oppå på toppen er det en liten varde og fin utsikt mot de mange spennende toppene på Kvaløya, vi hadde desverre litt skyer rundt oss som gjorde at vi ikke fikk sett alt det vi ønsket fra toppen.

Returen gikk etter ca samme rute, bortsett fra at vi brukte noen snøfelter i starten for å spare litt tid før vi gikk inn på ryggen igjen.

Lengden på turen er ca 3 kilometer hver vei, mens man må gå samtlige høydemeter.  Vi brukte litt over 2 timer opp og ca halvannen time ned.

Orvasstinden fra Store Blåmannen
Ruteforslag
Orvasstinden med bakken vi gikk opp på ryggen til høyre i bildet
Vårt startsted som ikke anbefales;)
Toppen med zoom fra start
Med vårt startsted fikk vi en start over ei myr
Og en del tett kratt:)
Den imponerende nordveggen til Store Blåmann
På tur opp mot ryggen
På ryggen
Stor- Kjølen bak Petter
Noe klyvepartier på ryggen
Mot Bellvika
Toppen
Christian ser ned den bratte sørsiden på Orvasstinden
Hollendarne
Like under toppen
Christian og Petter på toppen av Orvasstinden
Store Blåmannen
Breitinden

 

Christian har spasert et stykke langs ryggen mot Breitinden
Fulgte snøen på returen for å spare litt tid
Christian virket overbevist om at å lande mens man stuper kråke var de mest fornuftige i det her tilfellet
Petter satset på ett fjellstøtt nedslag
På returen fant vi en sti vi fulgte ned
Her starter stien som går opp Urdalen. Du burde starte herfra:)