Festningen (Urdkjerringa) 1399 moh

Festningen (Urdkjerringa på kart) 1399 er Naboen til Istinden og Store Kjostinden som har langt flere besøk. Festningen er som naboene en fantastisk utsiktstopp med sin plassering i nærheten av Kjosen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Festningen eller Fortress som førstegangsbestigerne kalte den.

 

 

Festningen som ble førstegangsbesteget i August 1898 er merket med «Urdkjerringen» på kart, dette er feil. Selve Urdkjerringa er ca 1340 moh og vises såvidt på kartet i skardet mellom Istinden og punkt 1399.

 

Startstedet ved grustaket i Tytebærvika ligger omtrent midt mellom Svensby og Lyngseidet, fra begge plassene er det ca 11 kilometers kjøring. Ved startstedet er det parkeringsplass på øversiden av veien på vestsiden av Tytebærdalselva. Alternativt startstedet er Storurda som er det vansligste startstedet ved besøk til Store Kjostinden og Istinden. Fra Storurda er det greiest å gå opp snørenna på vestsiden av Urdkjerringa.

 

I forbindelse med grustaket er elven lagt i rør noen steder , så det er enkelt å krysse Tytebærdalselva. Vi holdt oss på østsiden av Tytebærdalselva opp Tytebærdalen. I starten er det sti, ,men etterhvert forsvinner den. Det enkleste er å holde seg i nede i dalen i nærheten av elva for å unngå den klassiske Lyngensteinura etter at stien forsvinner.

 

Etter ca 5 kilometers anmarsj var vi endelig klar for å starte på den bratte etappen med 1100 høydemeter på ca 1300 meter i luftlinje opp mot ryggen som går mellom Istinden og «Urdkjerringa» på kart. I starten er det ca 30 grader, men etterhvert som man tar høyde blir det brattere og man må regne med å måtte klyve litt for å komme seg opp på ryggen litt avhengig av rutevalg. Når vi gikk prøvde vi å holde oss unna snøen, og dermed ble det litt brattere enn nødvendig noen ganger. Som ellers i Lyngen om sommeren er det absurde mengder løs stein på Festningen.

 

Vi kom på ryggen noen hundre meter fra toppen. Ryggen er grei å gå med noen få partier med litt klyving. På toppen er det en liten varde og fantastisk utsikt over Kjosen med bl.a Store Fornestinden ,Forholttinden, Rørnesfjellet og Jihekkevarri på sørsiden av fjorden mens nordsiden av Kjosen byr på spisse tinder som Store LenangstindenØstre LenangstindenStore JægervasstindenStortinden (Garjelgaisi) og Tvillingtind.

 

Returen gikk etter samme ruten, bare at vi brukte snøfeltene til å ake ned mot Tytebærdalen. Total distanse på turen er ca 14 kilometer og i underkant av 1500høydemeter. Vi brukte ca 6.5 timer på turen i rolig tempo

Festninga
Ruten vi gikk
Festningen fra turen min til Istinden
Store Fornestinden fra parkeringen. Lyngen er fantastisk <3
Festingen fra start
Balansetrening i starten av turen
Omtrent her slutter stien inn Tytebærdalen
En del stein om man blir fristet til å ta høyde for tidlig
Ned Tytbærdalen
Dagens turmål i midten av bildet
Skaidevarri
Vi fulgte partiet uten snø opp
Christian foran Tverrelvdalstindene og Sultinden
Fra venstre: Brevasstinden, punkt 1272, Stortinden, Tvillingstinden, Store Jægervasstinden og Skaidevarritoppene. Holmevatnet i midten
Ned Tytbærdalen mot Kjosen
Store Jægervasstinden
Dagens kuleste sky
Christian som konsekvent velger letteste vei
Like under ryggen
Store Kjostinden
Urdkjerringa med Istinden bak
Ned mot Kjosen
Unge Norheim på ryggen
Christian foran mange Lyngens råeste topper
Toppen på det bakerste punktet
Christian med en tommel opp for Festingen
Ryggen mot Urdtinden og Tytebærtinden
Urdkjerringa
Akebakken ned mot Tytebærdalen
Tafeltinden foran Store og Østre Lenangstinden
Festninga på returen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *