Årsteinhornet har merket rute til topp og har vært med i 30-trimmen i Salangen og Lavangen kommune. Vi gikk Årsteinhornet som første topp i en runde over tre topper som inkluderte Tverrfjellet og Lavangstinden med start fra Skavmodalen. Her er turbeskrivelsen fra denne trippeltoppturen på kommunegrensen mellom Lavangen og Gratangen.

 

Startstedet ved Skavmodalen ligger drøye 2 kilometer fra Tennevoll sentrum. Det er parkeringsplass ved veiens ende, og det er også infotavler og rutebeskrivelse til Årsteinhornet ved startstedet.

 

Starten av turen går etter skogsvei den første halvannen kilometeren før veien deler seg, her tar man til høyre og følger skilting «Eideveien». Man følger skogsveien opp til ett hyttefelt hvor man sikter seg inn på ryggen. Vi som ikke er vant med så godt merkede ruter mistet merkinga opp fra hyttefeltet, men fant den igjen når vi kom opp på ryggen. Oppe på den lange slake ryggen er ruten merket med varder helt til topps. De siste 100 høydemeterne blir litt brattere, men med god merking er det overkommelig for de aller fleste. Distansen til toppen er drøye 10 kilometer og vi var på toppen etter ca 2.40 i rolig tempo. Utsikten fra toppen er bra, med utsikt mot Spanstinden , Trosen og de mange spennende toppene rundt Reitetinden. Det er også gjestebok på toppen.

 

Merkingen tar slutt på turen videre mot Tverrfjellet. Vi fulgte ryggen videre mot skardet mellom Tverrfjellet og Årsteinhornet, her er det noen få plasser man må bruke henderne, men også dette er veldig enkelt. Nede i skardet startet man på de nesten 300 høydemeterne til toppen av Tverrfjellet, her er det første 200 høydemeterne bratt før det flater ut den siste biten mot toppen. Distansen mellom toppene er ca 2.5 kilometer. På Tverrfjellet var fasilitetene på toppen ikke like gode som på naboen og vi var litt bekymret for hvordan vi skulle komme oss ned til skardet mellom Tverrfjellet og Lavangstinden. På sørsiden av toppen var det en bratt snøbakke som ikke fristet veldig seint på kvelden i noen få varmegrader, mens ryggen på nordsiden så vanskelig, eller egentlig umulig ut å følge på det småfuktige føret.

 

Etter litt vurdering prøvde vi å følge ryggen nordover, men det ble avbrutt med en hammer på 10 meter, men vi fikk lurt oss ned noen hundre høydemeter i den bratte og løse vestsiden. Ikke sånn kjempeanbefalt rute på vått føre på kveldstid. Etterhvert begynte vi å traversere oss inn mot skardet mellom toppen i den løse vestsiden. Fra skardet er det 315 høydemeter til toppen av Lavangstinden. Turens siste stigning er veldig lettgått i slak motbakke til toppen. Distansen mellom turens to siste topper er ca 3 kilometer. Lavangstinden har fantastisk utsikt mot Topparadiset Andørja og Fakstinden og Løksetinden ser også meget bra ut herfra.

 

Returen fra toppen gikk ned mot skardet mellom Lavangstinden og Tverrfjellet før vi fulgte elva ned mot den lange etappen over Stormyra, ble litt opp og ned  over Stormyra. Vi siktet oss inn på Trosen under returen. Etterhvert som vi nærmet oss startstedet kom vi inn på sti og senere firehjulingvei ned mot start.

 

Totalt er turen på ca 25 kilometer og 1900 høydemeter. Vi brukte ca 7.5 timer på turen

 

Foto Kurt Ottesen og Kent Hugo

Årsteinhornet
Ruten vi gikk
De tre toppene fra Skavneskollen
Starten etter lysløypa
På tur opp mot hyttefeltet
På tur opp mot ryggen
Mot Andørja
Årsteinhornet
Unge Norheim foran dagens 3 topper
Gratangsbotn
Fantastiske Rivtinden
Kurt på den lange slake etappen mot Åsretinhornet
Tverrfjellet
Årsteinhornet
Kurt speider mot de neste toppene på dagens tur
Litt enkel klyving like under toppen
Tommel opp for Årsteinhornet
Ryggen videre mot Tverrfjellet
Kurt ser ned den bratte nordsiden til ryggen mellom Årsteinhornet og Tverrfjellet
Tverrfjellet fra skardet
Ryggen mot Årsteinhornet
På tur opp de bratte 200 høydemeterne til Tverrfjellet
Solnedgang fraTverrfjellet
Kurt på Tverrfjellet
Forsøk på å gå ryggen mellom toppene
På tur ned fra Tverrfjellet
Lavangstinden
Tverrfjellet fra skardet
På Lavangstinden
Andørja
Omtrent sånn var resten av bildene fra turen…

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *