Langlitinden 1276 moh

Langlitinden er den høyeste toppen på Andørja og Skandinavias høyeste topp på en øy. Fra toppen skal man vistnok se til 25 forskjellige kommuner. Vi var også innom Kråkrøtinden 1187 moh på samme turen. Her er turbeskrivelsen fra turen til Ibestad sin kommunetopp og Kråkrøtinden.

Jeg har også gått Langlitinden på ski med start fra Fornes

Startstedet nesten ved veiens ende i Straumbotn ligger ca 45 kilometer fra brua over Mjøsundet. Den siste biten går etter en vei som ikke akkurat er av Autobahnstandard. Ved startstedet er det parkering og skiltet med ruten til Langlitinden.

Fra starten på vestsiden av Bjørndalselva er det heldigvis godt merket sti gjennom den tette skogen med særdeles mye bregner. Stien følger Bjørndalselva før den etterhvert krysser Bjørndalselva med en bro og dreier mot nordøst hvor man får dagens første skikkelige stigning opp mot 500 moh. Fra noen småvatn på ca 500 moh flater terrenget ut og stien dreier sørover mot Innerholvatnet.

Fra Innerholvatnet følger man en ryggformasjon som er merket med varder videre oppover mot ca 1000 moh og skardet mellom Langlitinden og punkt 1033. Midt i denne etappen er det en pausebenk hvor man kan nyte utsikten over Straumbotn og noen av fjellene på Nord-Europas mest fjellrike øy.

Med toppsamlingen min «måtte» vi innom Kråkrøtinden på samme turen, vi fortsatte videre østover fra skardet og ned mot ca 900 moh hvor vi traff på en noe bratt vegg. Med litt leting fant vi en renne vi kunne gå ned for å kunne starte på stigningen. Ikke akkurat noe  for ti på topp, men vi kom oss ned og kunne starte på de drøye 300 høydemeterne til Kråkrøtinden. Her er det mye stor og løs stein, vi kom oss opp etterhvert og kunne nyte en forsmak av Langlitindens fantastiske utsikt fra Kråkrøtinden.

Vi fulgte samme ruten tilbake til skardet mellom 1033 og Langlitinden før vi fulgte vardene som er satt opp til Langlitinden som er en rå utsiktstopp med utsyn over 25 kommuner fra Lyngen med Jiehkkevarri i nord og Møysalen i sør. Det er ikke mindre enn to gjestebøker på toppen av Langlitinden.

Langlitinden er med din gode sti en veldig grei topptur, mens kombinasjonen med Kråkrøtinden kun anbefales for spesielt interesserte. Kråkrøtinden er nok noe enklere å nå via Kråkrø.

Lengde på turen er ca 12 kilometer og 1700 høydemeter. Vi brukte ca 6 timer på turen i rolig tempo.

Langlitinden
Ruten vi gikk
Kråkrøtinden til venstre og Langlitinden
Kråkrøtinden
Startstedet
Petter tester det lokale vannet
Den godt merka stien
På ca 500 moh hvor det flater ut
På ca 600 moh
Ned mot Straumbotn
Petter og en varde foran Innerholvatnet
Pausebenk burde vært obligatorisk på fjell
Ristinden og Åtinden
Mot punkt 1033 og Langlitinden
Fra skardet mellom 1033 og Langlitinden mot Salangen
Kråkrøtinden
I en noe hårete nedfart før Kråkrøtinden
Kråkrøtinden fra ca 850 moh
Petter på tur ned
Gikk ned den nærmeste renna med snø
En del diger stein på tur opp til Kråkrøtinden
Toppen
Langlitinden
Mot Mjøsundbrua, Løksetinden og Fakstinden
Petter spaner fra toppen
Blåisen
K for Kråkrøtinden?
Mot renna vi gikk opp og ned
På tur opp mot Langlitinden
Vasskartinden 1140
En pinakkel som det ser ut at er greit at ikke har primærfaktor på over 100 meter
Snøtinden 1215 til høyre for Petter
Jihekkevarre laaaangt bak i midten
Reitetinden med naboer