Drangen (Stortinden) 1022 moh

Drangen eller Stortinden er den høyeste toppen på Rolla og en fantastisk utsiktstopp på litt finere vær enn det vi hadde. Drangen har market løype til toppen. Her er turbeskrivelse fra turen til Drangen

Jeg har også gått turen på vinteren.

Startstedet ved Indre Forså ligger knappe 10 kilometer fra Kommunesenteret i Ibestad kommune som er Hamnvik. Ved startstedet er det skiltet Nord-Forsa vassdrag og Drangen. Det er en parkeringsplass ved veien ca hundre meter vest for anleggsveien.

Starten av turen går etter anleggsveien som går til Sandvatnet de første knappe 2 kilometerne , i løpet av distansen tar man drøye 200 høydemeterne før anleggsveien blir skiftet ut med en sti. Det er merket med skilt ved starten av stien. Stien er av god kvalitet den slake stigningen opp mot Sulvatnet på knappe 500 moh. Fra Sulvatnet bærer stien/stiene preg av at de er laget av dyr på beite,  herfra til toppen er det mange stier å velge mellom, og ikke alle har retning som samsvarer med turmålet. Ruten er imidlertid merket med trepinner med rødmaling, så det er veldig lett å se ruten tiltross for mange stier å velge mellom.

Etter en slak start på turens første drøye 5 kilometer med ca 100 høydemeter på kilometer begynner man å ta litt høyde i turens bratteste bakke like før vestryggen til Rundtinden opp mot 740 moh. Her kommer man inn på en hylle man følger videre nordover mot Drangen. Distansen på drøye 2 kilometer fra Rundtinden som går på ryggen eller like under ryggen i vestsiden forbi Mellatinden og videre mot Rollas høyeste topp er i slak stigning. På ryggen fikk vi oppleve lysfenomenet Brocken spectre , hvor en rund regnbue vistes i tåken med oss som senter.

De siste høydemeterne opp mot toppen krever litt enkel klyving, men det er godt merket også her, man har faktisk muligheten til å velge mellom merket alternativ 1 og alternativ 2 det siste stykket mot Rollas høyeste punkt. Vi gikk for alternativ 1 på turen opp, som er den korteste og bratteste ruten og alternativ 2 på returern. Fra toppen er det nok førsteklasses utsikt mot Andørja og Grytøya, men det fikk vi desverre aldri se. Det er gjestebok på toppen.

I særdeles rolig tempo med mange pauser og 1.5 time på toppen mens vi ventet på utsikt brukte vi 6 timer på turen. Turen er på ca 16 km og man går samtlige høydemeter.

Drangen fra Andørja
Ruten vi gikk
Toppen av Drangen / Stortinden
Anleggsveien til vannverket
Etter knappe 2 kilometer er det skiltet mot toppen
God kvalitet på stien videre
Skyer over Drangen gjorde at vi gikk særdeles sakte med pauser mens vi ventet på at det skulle lette. Her demostrerer Petter dette med en hand i lommen
Under en pause lettet det såpass at vi nå så en promille av Sula
Fortsatt i labert tempo
Sulvatnet
Sula
Første glimt av høyeste punkt på Drangen
Godt merket fortsatt
Mot Sulvatnet
En del sauer på Drangen
Mellatinden 975 nærmest
En av mange rein i området
Under Mellatinden
Lysfenomenet Brocken spectre
Mange alternative veier til toppen
Vi satset på alternativ 1
På topplatået
En del vardebygging her
I konkurranse med Årbostadtinden
Turens beste utsikt:/
Sula 848 moh
Stortinden på returen