Ciccenvarri 1316 moh

Ciccenvarri Ligger innerst i Manndalen, og er neppe en topp som har veldig mange besøk. Jeg gikk Ciccenvarri sammen med en topp med et nokså vanskelig navn: Vuopmegeasnippat som ligger litt lengre inn på vidda. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Ciccenvarri og Vuopmegeasnippat.

Startstedet ved Ruovddassæter ligger ved veiens ende i Manndalen og er også utgangspunkt for et besøk ved Baalsrudhula. Hula ble berømt da Jan Baalsrud på sin flukt fra tyskerne ble gjemt oppe i hula av lokalbefolkning inntil samer fraktet han over til Sverige med rein. Det er stor parkeringsplass ved veiens ende.

 

Med noen forskjellige alternativer fra start valgte jeg å gå inn Apmelasvaggi i starten, fra Ruovddassæter er det delvis sti på sørsiden av elva inn Apmelasvaggi. Jeg fulgte dalen ca 2.5 kilometer inn til det kommer en markert renne ned fra Ciccenvarri. Etter den fine starten i dalen møtte jeg på problemer der renna kom ned fra Ciccenvarri, hele renna hadde et sammenhengende stup på ca 10 meter i drøye 300 høydemeter. Min videre ferd inn dalen ble stoppet av et 80 cm dypt vatn som var 5-6 meter bredt,  alternativet var å krysse den strie Apmelasjohka to ganger. I 4 grader og nysnø i fjellene fristet det lite å bli våt etter 30 minutter av en tur på drøye 7 timer, etterhvert bet jeg i det sure eplet og vadet jeg over det stillestående vatnet i renna.

 

Etter å ha vadet startet jeg stigningen opp mot Ciccenvarri med 200 bratte høydemeter opp fra Apelasvaggi før det ble litt slakere videre oppover. Jeg fulgte en liten bekkedal opp mot 900 moh før jeg fulgte nordvestryggen opp til toppen av Ciccenvarri. Ciccenvarri har en varde på punkt 1306, mens det høyeste punktet noen hundre meter østover ikke hadde allverden til fasiliteter på toppen. Distansen fra startstedet til toppen er ca 6 kilometer og ca 1200 høydemeter og jeg brukte ca 2 timer til Ciccenvarri. Fra toppen er utsikten mot Favrrosvarri og Adjit i vest og vidda i sør og øst top notch.

 

På toppen var det skikkelig sur vind og med våte bein ble toppbesøket unnagjort på ca 17 sekunder, før jeg prøvde å orrientere meg om hvor Vuopmegeasnippat lå i det ensformige viddeterrenget. Jeg gikk sørryggen til Ciccenvarri en drøy kilometer før jeg dreide rett øst over en botn og siktet meg inn på vestsiden av punkt 1014 og 1009 og ned i dalen under punlt 1009 hvor jeg tok toppcolaen fra Ciccenvarri.

 

Jeg fortsatte inn dalen som er scooterløype om vinteren en liten kilometer før jeg startet stigningen på ca 250 høydemeter opp til Vuopmegeasnippat. Denne sære toppen har neppe hatt mange besøkende uten firehjuling eller snøscooter.. Samlet sammen noen steiner å la de på toppen. Distanse fra start til Vuopmegeasnippat er på ca 11 kilometer og 1550 høydemeter, var på toppen etter ca 3 timer og 15 minutter.

 

På returen ble ønsket om å se litt kultur under turen så stort at jeg bestemte meg for å gå ned Olmmaiavzi og senere Avzevaggi. Jeg gikk i retning av punkt 888, krysset etterhvert elva og fortsatte ned dalen på vestsiden av elva. De ca 10 kilometerne i luftlinje ned til Ruovddassæter startet med en grusom etappe ned til Manndalsgammen, hvor mestparten av turen gikk i tett kratt, mye motbakker i dalen, liggende skog etter ras fra de bratte sidene i dalen og en canyon ved elva gjorde ikke motivasjonen noe høyere. Etter ca 4 kilometer med lav motivasjon kom jeg ned til Manndalsgammen, krysset elva over broen og så på kultur i drøye 8 sekunder før jeg fortsatte videre.

 

Fra Manndalsgammen var det sti resten av turen, men fortsatt mye opp og ned i dalen, ca 2 kilometer videre ned dalen kom jeg til et skilt med Baalsruudhula 50 meter, gikk av stien for noen nye sekunder med kultur. Med store forhåpninger til hula etter barndommens tanker om en hule ble jeg såpass skuffet over en stein som lå foran ett berg at det ikke ble bilder av Baalsruudhula…

 

De siste 5.2 kilometerne ned til parkeringen gikk ettter meget god sti ned til parkeringen. Brukte like over 7 timer på turen som er på ca 25 kilometer og ca 1750 høydemeter.

Ciccenvarri fra Favrrosvarri
Ruten jeg gikk
Litt av Ciccenvarri og Apmelasvaggi fra veien en kilometer før start
Fulgte moreneryggen til venstre i bildet opp mot Apmelasvaggi
Ruovddassæter
Apmelasvaggi
Renna som ødela turen inn Apmelasvaggi
Turens bratteste parti opp fra Apmelasvaggi
Ciccenvarri
Mot Tverrfjellet
Bekkefaret jeg fulgte opp til dørye 900 moh
Ryggen jeg fulgte opp
Ned mot Manndalen
Varden på 1306
På 1316
Ikke så mange «spennende» topper i nærheten
Mot Finland
Eksotiske Voumpmegeasnippat til venstre
Vuopmegeasnippat
Spennende fargere på steinene i elva
Toppen av Voupmegeasnippat
Mot Ciccenvarri
Rassanibba 1252 moh, en av viddas høydepunkt:)
Storfornøyd med å ha besteget Vuopmegeasnippat
Ned mot punkt 888
Den imponerende vestsiden til Vuopmegeasnippat
Ned mot Canyon i dalen jeg gikk ned
Spenstige steinformasjoner på vidda
Ned Olmmaiavzi
Supert med litt kratt
Tilbake mot den ikke alt for lettgåtte dalen
Fossen på norsiden av dalen
Manndalsgammen
Skiltet til Baalsruudhula
Resten av turen hadde super sti med fasiliteter som dette
Ei turhytte i Manndalen
Opp dalen

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *