Læigastinden (Leaiggasoaivi) 1332 moh

Læigastinden er den høyeste toppen i Gratangen kommune og er en fin utsiktstopp på fylkesgrensa mellom Troms og Nordland. Jeg gikk Læigastinden sammen med Britatinden 1014 og Stortinden 1150 moh i en tur på ca 18 km og ca 1800 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra turen til Gratangens høyeste topp med naboer.

 

Startstedet ved Saunåsen ligger ca 3 kilometer fra E6, skiltet Kvernmo ved krysset. Jeg parkerte i veikanten ved en nedlagt pelsdyrfarm.

 

I starten fulgte jeg en skogsvei et stykke opp mot Leigassletta, men da retningen på veien ikke samsvarte helt med retningen mot toppene jeg skulle gå til gikk jeg av veien. Senere har jeg lest at denne veien skal gå opp til ca 600 moh, menmen… På drøye 500 moh kommer man opp til Leigassletta, herfra ser man opp mot Leigasskardet og elva som kommer ned fra Britavatnet. Det er slak stigning i lettgått terreng opp til Britavatnet på 783 moh.

 

Fra Britavatnet gikk jeg opp mot østryggen til Læigastinden, ryggen har et litt brattere parti mellom ca 1120 og 1200 moh, men ellers er den veldig lettgått. Under mitt besøk i midten av August lå det enda mye snø på ryggen. Det er gjestebok på toppen og det er fantastisk utsikt, spesielt sør mot Narvik og Herjangerfjorden, mens Rivtinden er det mest eksotiske man ser av fjellverden i Troms. Jeg brukte 1 time og 55 minutter på de ca 7 kilometerne og ca 1100 høydemeterne til toppen.

 

Returen fra Læigastinden gikk nesten sammenhengende etter snøfelt ned mot Britavatnet. Rundet Britavatnet på østsiden , og på de ca 2 kilometerne fra Britavatnet til toppen er det slak stigning de ca 250 høydemeterne opp til Britatinden. Britatinden Hadde ikke allverden til fasiliteter på toppen, noen steiner var samlet noen meter fra det høyeste punktet. Distansen mellom toppene er ca 3.5 kilometer.

 

Ned fra Britatinden gikk jeg litt for mye etter prinsippet om korteste vei, endte i et svaparti som neppe hadde vært noe særlig å gått i på en dag med regn. Man kan unngå dette med å gå rett øst fra toppen. Nede med Litle Britavatnet gjennstår det ca 350 høydemeter opp til toppen av Stortinden.

 

Jeg gikk opp på ryggen som jeg fulgte til toppen av Stortinden som har en liten varde på toppen. Distanse mellom Britatinden og Stortinden er ca 2.5 kilometer. Fra toppen ser man Spanstinden som er den høyeste toppen i Sør Troms.

 

Returen gikk ned mot Litle Britavatnet hvor jeg gikk ned i skardet mellom Britatinden og Stortinden. Her er det en drøss med stier etter sau og rein i området man kan følge ned mot Leigassletta. Ned mot ca 600 moh er det nokså bratt, mens resten av returen er i slak nedoverbakke. Turen går  stortsett bare i gress, kun distansen fra Britavatnet til Læigastinden som har litt stein.

 

Totalt brukte jeg 5 timer og 37 minutter på turen i relativt rolig tempo. Gikk turen 16. August 2012

Læigastinden fra Britatinden
Ruten jeg gikk
Parkering ved en nedlagt pelsdyrfarm?
Etter en liten kilometer etter skogsveien gikk jeg offroad opp mot Læigassletta
Etterhvert kom Stortinden som var dagens planlagte topp nr 3 til syne
Lettgått terreng over skogen
Læigastinden kommer fram etterhvert
Tåken ligger over E6 Gratangsfjellet
Britatinden
Britavatnet
Oppussingsobjekt
Læigastinden sin østrygg
Britatinden og Britavatnet
Rivtinden 1452 moh
På ørstryggen
Utsikt mot øst, Grasvatnet nærmest
Mot det bratteste partie på Læigastinden
En god del snø enda i midten av August
Utsikt mot Spanstinden fra Gratangens høyeste topp
Mot Lofttinden og Storfjellet
Mot Herjangsfjorden
Snøfeltet langs ryggen var praktisk på returen
Snø nesten sammenhengende i 500 høydemeter ned til Britavatnet
Britatinden
Toppen av Britatinden
På toppen av Britatinden
Stortinden
Ned fra Britatinden var det mye sva, greit med fint vær her
Litle Britavatnet
Toppen av Stortinden
En reinflokk som kjøler seg ned i den varme sommeren i nord
Toppen av Stortinden
Mye sau og rein gjør at det er mange stialternativer
Fortsatt tåke fra 450 moh og ned
Skardet mellom Britatinden og Stortinden hvor jeg gikk ned
På tur ned i tåkehavet

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *