Goverdalstinden 1429 moh

Goverdalstinden er av de «ukjente» toppene som utgjør Lakselvtindene. Goverdalstinden har ikke navn på kartet, men er punkt 1429 like nord for Imbodentinden(punkt 1565) Goverdalstinden er ikke teknisk vanskelig, men man må gå over Goverdalsbreen som har en del sprekker, og de siste ca 250 høydemeterne går i snøbakke på ca 45 grader. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Goverdalstinden- inkludert et mislykket forsøk på å nå Sagbladet sin topp.

Startstedet på bakketoppen før brua i Indre Holmbukta ligger ca 4 kilometer fra Lakselvbukt sentrum (coopen). Det er mulighet til å parkere noen biler i vegkanten ved startstedet. Vi har tidligere brukt samme startsted ved et besøk på Titinden.

I starten av turen går det skogsvei inn Goverdalen, vi fulgte den ca en kilometer før vi slapp oss ned til Storelva som vi fulgte videre inn Goverdalen. Etter ca 5 flate og lettgåtte kilometer inn Goverdalen begynte vi endelig å ta litt høyde etter en flat anmarsj. På litt over 400 moh passerte vi en markert morenerygg, etter å ha rundet moreneryggen startet vi den lange stigningen på nesten 800 høydemeter opp mot sølvskardet som ligger mellom Goverdalstinden og Sagbladet.

På vei opp mot breen er det en del partier som er ca 35-40 grader bratt. Vi holdt oss helt i østsiden av breen for å unngå de værste sprekkeområdene på Goverdalsbreen. Oppe på breen slaker det ut og stigningen er ca 25-30 garder opp mot 900 moh. Fra 900 moh og opp til sølvskardet er det ca 35-40 grader hele veien opp tl skardet på like under 1200 moh. Under vårt besøk var det enormt mye nysnø. og det var sinnsykt tungt å trakke spor opp mot sølvskardet, etter nesten 300 høydemeter med snø som til magen, fant Bjørn ut at han skulle lage seg en borg i sølvskardet – mens jeg skulle «springe» opp til Goverdalstinden. Etter tidenes tyngste trakking opp ot 1300 moh hadde jeg krampe i hele området som ble dekt av goretexbuksa. Heldigvis var snøen fastere i sørsiden og den siste biten gikk som en lek opp til toppen av Goverdalstinden. Fra skardet er det snøbakke på ca 45 grader til toppen.

Fra toppen er det fin utsikt mot naboene av Lakselvtindene Store, Anderstinden og Platåtoppen og de kjente naboene som Jiehkkevarri, Balggesvarri og Nallangaisi. Brukte nesten 5 timer på turen på ca 9 kilometer. Trur det må være en av de tregeste turene jeg noensinne har gått. Returen ned til skardet var stortsett aking. Neste mål var Sagbladet sin topp. Med lite snø på egga og to hammere på veien viste det seg at det ikke var så lett. Vi måtte måkke oss gjennom skavelen på østsiden for å rappellere oss ut i en snøbakke, i snøbakken kom vi oss til ca 15 høydemeter under toppen, der møtte vi på en ny hammer og vi måtte ned igjen for å hente tauet igjen og klatre over den første hammeren.

Oppe ved punktet der vi stoppet igjen var det bare sukkersnø. Etter å ha spadd egga fri for snø- uten å finne noe særlig å sikre i snudde vi. Bjørn var forøvrig på toppen dagen etter, med konklusjonen at det til nå var hans vanskligste topp på Lyngenhalvøya til nå. Jeg kom meg opp på Sagbladet på forsøk nr to.

Vi hadde fantastisk skikjøring ned fra Sølvskardet – før vi etterhvert holdt litt høyde i østsiden til Titinden på returen. Nede i Goverdalen møtte vi noen som hadde prøvd seg på ruten vår til Nallangaisi– uten hell. Noe som hjalp litt på en såret stolthet;)

Totalt brukte vi ca 9.5 timer på turen på ca 20 kilometer og 1600 høydemeter. Utstyr som trengs til Goverdalstinden er isøks og stegjern, mens du burde ha en del sikringsmidler og tau om du skal til Sagbladet…

Goverdalstinden
Rute del 1
Rute del 2
Sagbladet fra Goverdalen
Sagbaldet og Goverdalstinden
Anmarsjen inn Goverdalen
Dagens to turmål
Opp mot Goverdalsbreen
Vestre Balggesvarri
Ned Goverdalen
Bjørn foran «baksiden» til Platåtoppen, Anderstinden og Lyngskuken
Mot Sølvskardet
Egga til Sagbladet
Goverdalstinden, opp det brede snøfeltet og en renne videre
Sagbladet
Østre Lakselvtinden nærmest, Nallangaisi og Sfinxen bak
Imbodentinden
De siste 70 høydemeterne til Govedalstinden
Nedover
Platåtoppen og Anderstinden fra Goverdalstinden
Imbodentinden
Nede i skardet igjen
På egga
Snøbakken vi gikk i for å unngå hammerne på egga
Hammeren hvor vi snudde
Ser ikke så ille ut på bilder, men særdeles luftig…
Ned snøbakken
Vanskelig å komme seg opp fra øst også:)
Bjørn skraper egga
Fin nedkjøring fra Sølvskardet
Goverdalsbreen
Returen i siden på Titinden