Piggtinden 1505 moh

Piggtinden er kanskje fylkets mest kjente topp etter Petter Wessel Zappfe sin beretninger om sine 4 forsøk på å nå Piggtinden i «Fire korstog til Piggtind” fra boken Barske Glæder. Piggtinden ble vinterbesteget for første gang så sent som 1971. Tidligere har jeg vært på Piggtinden på sommeren, men en vinterbestigning har stått høyt på ønskelista mi de siste årene. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Piggtinden.

 

Startstedet ved brua i den knappe svingen mellom Fjellås og Heimdal ligger ca 5 kilometer fra krysset på E8 på Seljelva. ved startstedet er det en parkeringsplass.

 

Anmarsjen er ca den samme som om sommeren, fra broen følger man en skogsvei etter Storelva mot noen reingjerderer. Etterhvert fortsetter man inn Piggtindskardet på nordsiden av elva. Om vinteren er det ofte scooterspor her. Inn mot Piggtindkardet er det ca 6 kilometers gange, mens man tar ca 500 høydemeter i slak stigning på veien. Den lettgåtte anmarsjen brukte vi ca 1.5 time på i rolig tempo.

 

Fra Piggtindskardet begynte vi sånn smått å ta høyde i en bred renne opp tsørflanken til Piggtinden. I starten er det ca 35 grader bratt, men det blir brattere etterhvert. Den lange flanken på ca 800 høydemeter har i følge NGI sine glimrende snøskredkart en snittstigning på tett opptil 40 grader. Vi måtte av med skiene ganske tidlig i flanken og det føltes ut som en evighet mens vi trakket 100 skritt hver med gørrtung sekk opp den lange bakken mot klatredelen på Piggtinden på ca 1440 moh. Etter ca 3timer og 45 minutter var vi oppe med starten av klatringen.

 

På vinteren er det vanskelig for førstemann som skal opp å sette noe særlig med sikringer, så Signar meldte seg frivilillig til å gå først opp det bratte partiet som kanskje er 40 høydemeter med snittstigning på ca 60 grader. Signar fant et rappellfeste ,som vi brukte som sikring på topptauet jeg og Coni klatret på. Det er sånn «relativt» greit å komme seg opp med stegjern og 2 isøkser, men på returen er en rappell absolutt å foretrekke. Over klatringen er det et ganske stort platå med 100 meter spasering til varden.

 

Utsikten fra toppen er meget bra, med utsikt mot store deler av den sørlige delen av Lyngenhalvøya , toppene rundt Balsfjorden og Tamokdalen. Vi brukte ca 4.5 timer til toppen. På returen brukte vi et eksisterende rappellfeste for rappellen, det holdt akkurat med 2 x 60 meterstau.

 

Returen fra skiparkeringen på ca 1440 moh og ned til Piggtindskardet var bortimot årsbeste- med perfekt sløsj i ca 800 høydemeter med en snitthelling på tett under 40 grader var dette en høydare. Resten av returen gikk stortsett etter scooterspor for å slippe unna den etterhvert råtne snøen i lavlandet. Vi startet nedkjøring litt før 1300, da var den nederst snøen begynt å bli så våt at vi klarte å løsne den ut med skikutt, så det er greit med en alpin start på Piggtinden.

 

Totalt er turen på ca 18 kilometer og 1500 høydemeter. Vi brukte litt under 6.5 timer totalt på turen.

 

Foto Signar Andre Nilsen og Kent Hugo Norheim

Piggtinden
Ruten vi gikk
Piggtinden fra start
Piggtinden
Piggtindens sørflanke
Zoom på toppen
Fra Piggtindskardet
Toppen
Signar i midten av verdens lengste bakke
Coni på egga

 

Sigbar i det bratteste partiet
Coni på tur opp
Ned
Signar og Coni like under toppen
Signar ser på østtoppen
Kent Hugo på toppen
Store Lakselvtinden i midten
Returen
Toppen
Signar koser seg
Piggtinden på returen

Kommentarer

3 kommentarer til “Piggtinden 1505 moh”

 1. Arnt Flatmo avatar
  Arnt Flatmo

  Helt fantastisk sykt og herlig 😉 Jeg er grisemisunnelig selv om jeg bor ved foten av Sunnmørsalpene …

 2. Kyrre avatar
  Kyrre

  Lekent!

 3. Rått

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *