Vestre Balggesvarri >1560 moh

Vestre Balggesvarri er en lite besøkt topp på Lyngenhalvøya. Vestre Balggesvarri byr på muligheten for nesten 1000 høydemeters nedkjøring i en 45 graders bratt renne ned mot Goverdalen, men i stekende sol og start kl 1230 ble den vestvendte renna uaktell, og vi gikk isteden via Balggesvarri sin 1627 topp, med litt tinderangling langs ryggen mellom toppene og fin skikjøring ned i skardet mellom toppene. Også denne ruten gav bratt skikjøring- men litt mindre utsatt en i «solrenna» i vest. Her er turbeskrivelsen fra en fantastisk topptur på ski.

Startstedet på bakketoppen før brua i Indre Holmbukta ligger ca 4 kilometer fra Lakselvbukt sentrum (coopen). Det er mulighet til å parkere noen biler i vegkanten ved startstedet. Vi har tidligere brukt samme startsted ved et besøk påTitinden og Goverdalstinden ca en uke tidligere i år. Da Goverdalen allerede var snøfri, var vi litt usiker på startstedet- det er mye lettere å gå på sørsiden av elva, men det gjør til gjengjeld en krysning av en stor og iskald elv nødvendig. Vi gikk for varianten med elvekrysning i det flate partiet ca 3.5 kilometer inn Goverdalen.

 

Starten av turen går etter skogsvei et stykke inn Goverdalen, etter ca 2 kilometer slutter skogsveien og man fortsetter videre inn Goverdalen i lettgått terreng. Etter halvannen kilometer uten vei var vi klar for å krysse elva ved en gigantisk stein, her ble innerskoene tatt ut, mens vi krysset elva i skallet til randoskoene. Vi fortsatte ce en kilometer videre inn Goverdalen til fots før vi tok på skiene idet stigningen opp Sløkedalen startet. Vi hadde på oss skiene etter ca 1 time og 20 minutter.

 

Vi holdt oss på sørsiden av elva opp Sløkedalen, opp mot 600 moh er det slak stigning, før det blir litt brattere videre opp. Vi krysset oss opp på siden av en morenerygg i det bratteste partiet mellom 700 og 900 moh. Over moreneryggen blir det slakere igjen opp mot skardet mellom Jihekkevarri og Balggesvarri på drøye 1200 moh.

 

Topphenget er drøye 35 grader bratt, og på steinhard skare måtte skiene på sekken ca 100 høydemeter her før det det slaker ut på ca 1560 moh. Den siste biten mot toppen går i slak stigning- med herlig utsikt mot Jiehkkevarri. Distanse fra start til toppen av Balggesvarri er ca 9.5 kilometer, og vi var på toppen etter litt i underkant av 4 timer med til tider lav motivasjon i «verdens lengste» motbakke opp fra Goverdalen.

 

For min del var det Veste Balggesvarri som var turen mål, og etter en lite photshoot på toppen trasket vi oss til skardet mellom Balggesvarri og vestre Balggesvarri. Etter en kilometer kom vi til ryggen mellom toppene- som så noe luftigere ut enn det vi trodde når vi pakket sekken uten stegjern og isøks. Vi satt igjen skiene ved starten på ryggen.. Snøen på ryggen mellom toppene var heldigvis mykere enn snøen som lå i topphenget til 1627 toppen,  det gikk greit å gå med skistaver de ca 500 meterne etter den til tider småluftige ryggen. Men vil anbefale stegjern og isøks i sekken.

 

Over ryggen gjenstår det en drøy kilometer til det høyeste punktet. Det er 2 plasser som har 1560 kota på kartet, vi stakk innom begge for sikkerthetsskyld. GPS’en mente at det var den nordligste toppen som var høyest, men utsikten er best fra den sørligste toppen- så det er kanskje verdt å gå noen hundre meter ekstra når du først er her. Nydelig utsikt mot Goverdalstinden og Sagbladet, Anderstinden, Platåtoppen, Imbodentinden og ikke minst Nallangaisi. Siden dette var min siste 1500 meterstopp på Lyngenhalvløya ble toppbesøket feiret med en colabox før vi startet på returen.

 

Vi kjørte ned i en fin nordvendt renne etter breen mellom toppene. Her er det ca 45 grader bratt i starten, før det blir litt slakere etterhvert. Her hadde vi nydelig bratt nedkjøring i drøye 500 høydemeter på fin sløsj før vi siktet oss inn på oppruten som vi fulgte ned til Goverdalen og skibæreetappen.

 

Turen er på ca 23 kilometer og 1900 høydemeter. Vi brukte like over 7 timer på turen.

Foto Kim Harry Hansen og Kent Hugo Norheim

Vestre Balggesvarri
Ruten vi gikk
Noen kilometer inn Goverdalen, vestre Balggesvarri ca i midten av bildet
Her kunne de som var i Goverdalen høre et feminint hyl mens Kim krysset den kalde elva
Opp Sløkedalen
Renna vi kjørte ned
Opp mot skardet mellom Balggesvarri og Jihekkevarri
Endelig litt motivasjon…
Kim foran Jihekkevarri sin sydtopp
Skiene på sekken
Kim foran Jihekkevarri
Stupekim
Mens unge Norheim satser på en tradisjonell posering på toppen
Ryggen mellom toppene
Den til tider luftige ryggen
Kim fant seg et utsiktspunkt mot Nallangaisi
Tilbake mot Balggesvarri sin 1627 topp
Kim like før toppen
Stor feiring av min siste 1500 meterstopp på Lyngenhalvlya
Mens Kim fortsetter med stuping
Klar for nedkjøring
Nedkjøringen
Sagbladet og Goverdalstinden