Geasascohkka ligger på «vidda» nord for Skibotndalen på kommunegrensa mellom Kåfjord og Storfjord kommune, denne toppen kan umulig ha mange besøkende. Jeg gikk denne toppen sammen med Duolbarassa i en tur på ca 29 kilometer og 1800 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra denne godbiten på vidda.

Startstedet ved den store parkeringsplassen ved broa til Rovvejohka ligger ca 20 km fra Skibotn, det er en stor parkeringsplass ved startstedet.

Fra start gikk jeg på nordsiden av Rovvejohka, allerede etter noen hundre meter så jeg turens store høydepunkt- fossen i Rovvejohka med et fall på 28 meter. Etter å ha beundret fossen traset jeg videre opp gjennom skogen etter en ok sti. Etterhvert fulgte jeg Doggejohka videre opp. Da jeg krysset Doggejohka tråkket jeg gjennom råtten snø og traff en skarp stein som skrapet opp leggen min, vurderte et lite øyeblikk på om jeg skulle snu- men tenkte at det ville være for dumt å snu etter 4 kilometer av en tur på nesten 30, tok en genser og strammet rundt leggen før jeg trasket videre

Gikk forbi vatn 797 på østsiden, gikk videre i det lettgåtte terrenget mot Stalonjargajavri som jeg også gikk forbi på østsiden, turens crux ble å krysse den store Stalujohka med et 7 cm langt kutt stortsett inn til leggbeinet. Etter litt leting klarte jeg å finne en plass å krysse elva før jeg startet på den siste bakken opp til dagens første topp. Jeg var på toppen etter 2 timer og 15 minutter, distanse fra start er noe i overkant av 9,5 kilometer og drøye 1000 høydemeter. Det var en liten varde og forsøk på å bygge en liten borg på toppen, det er utsikt langt inni Finland og mot viddas store topper som Raisduottarhaldi og Rassanibba som jeg gikk uten sikt i påska. Skulle egentlig gå disse toppene sammen med Rassanibba, men for å unngå mørke tanker uten sikt ble turen avbrutt på Rassanibba. Toppbesøket ble brukt til å bytte ut genseren jeg hadde knytt rundt leggen med en avrevet sokk og litt dopapir, tror Bear Grylls og MacGyver ville vært stolt over mine egenskaper i «livreddende førstehjelp» på meg selv.

Fra dagens første topp er det drøye 3.5 kilometer i luftlinje videre bak mot topp nr2. Duolbarassa. Gikk nordover i retninga av Olmmaijavri som jeg gikk forbi på østsiden, turens crux var å klatre over reingjerdet som ligger på sørsiden av Duolbarassa. Var på toppen etter litt under 3.5 time og hadde gått ca 14,5 kilometer fra start. Tok noen bilder fra den vardeløse toppen og var også innom en topp sørvest for toppen med 1180 kote på kartet i tilfelle de var høyere, giddet ikke å se på GPS’en engang for å sjekke høyden før jeg startet returen. Den sporadiske finske mobildekningen på toppene ble brukt til å koordinere et legevaktbesøka for å sy leggen når jeg kom ned. Gikk ca samme ruten på returen.

Var nede med bilen etter 6 timer og 27 minutter, kjørte så rett til legevakta på Storsteinnes hvor jeg fikk sydd 7 sting og ble tvingt til en stivkrampesprøyte. Turen på 29 kilometer og 1800 høydemeter endte med at jeg la meg i 2 tiden, 613 kroner fattigere og med smerter som jeg som mann er bombesikker på at overgår fødsel:). Etter Paralginforte fikk jeg sove rundt 4. Noe trøtt dagen etter på jobb, men hei! Det var fredag. YOLO!

Geasascohkka
Ruten jeg gikk
Stien opp langs Rovvejohka
Fossen i Rovvejohka
Resten av turen besto i terreng som var svært likt dette, men litt mer stein etter hvert
Doggejohka hvor jeg kuttet leggen
Etter hvert kom dagens første topp fram
Geasascohkka
Utsikt mot øst
Rassanibba
Duolborassa
Varden
trøstespiste litt «tjukkasmat» før eg startet på neste etappe
Det neste turmålet
Olmmaijavri
Reingjerde
Raisduottarhaldi og Haldi, Nordreisa og Finlands høyeste topp
Sånn passe spennende utsikt
Unge Norheim på Duolborassa. Legg merke til den fine bandasjen på leggen som består av en avrevet sokk og litt dopapir
1193 fra toppen med 1180 koten
Nordvestre Goahteorotrassa

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *