Stålhovet/Lille Blåmannen 861 moh

Stålhovet eller Litje Blåmannen som det står på kartet var med på ti på topp i Tromsø  i 2012 og 2013. Stålhovet er en grei fjelltur, med nogenlunde sammenhengede sti helt til topps. På vinteren stopper de fleste på punkt 844 som er en liten kilometer før det høyeste punktet. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Stålhovet.

 

Startstedet ved ungdomshuset i Håkøybotn ligger ca 10 kilometer fra Kvaløysletta. Det er mange parkeringsplasser ved startstedet.

 

Fra starten av turen går man forbi ungdomshuset, og tar til venstre over broen som går over Skavelva. Ruten fortsetter et stykke etter lysløypen før man går av en tydelig sti i retning av Rundfjellet 472 moh. Stien går delvis over myrområder, så det kan være greit å unngå hvite joggesko tidlig på sesongen iallefall. Fra Rundfjellet må man ned ca 50 meter før man starter på den lange slake ryggen mot Stålhovet. Stien er godt merket og etterhvert som man tar høyde kan man nyte utsikten mot bl.a Bentsjordtinden og toppene rundt Kattfjordeidet og Ersfjorden.

 

Etter en lang tur på ryggen kommer man til Lille Blåmannen som er en av de mest besøkte toppene på Kvaløya om vinteren. Herfra må man ned 40 høydemeter igjen før man starter en ny slak stigning mot toppen av Stålhovet. Det er gjestebok på toppen.

 

Returen gikk etter samme rute. Jeg brukte ca 1 time og 20 minutter til toppen og ca 2 timer og 30 minutter totalt på turen som er ca 14 kilometer og nesten 1000 høydemeter. Stålhov

Stålhovet fra Rundfjellet
Ruten jeg gikk
Ungdomshuset i Håkøybotn
I lysløypa
Som etterhvert blir tydelig sti
Opp mot Rundfjellet
Utsikt mot Håkøya
Mot Store Blåmannen
Hollendarne
Zoom mot toppen av Stålhovet
Merker på ruta
Den flate etappen mot skitoppen
Og en like flat etappe mot det høyeste punktet
Varden

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *