Høgtinden (Baikačohkka)1167 moh

Høgtinden er en lett tilgjengelig topp på kommunegrensen mellom Lavangen og Gratangen. Høgtinden er nok en av de raskeste turene på listen over de 666 1000-metringene i Troms fylke, med start på ca 370 moh og ca 3 kilometers gange til toppen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Høgtinden.

Startstedet, ved den gamle E6 over Gratangsfjellet ligger halvannen kilometer vest for det høyeste punktet på Gratangsfjellet. Ved startstedet er det rikelig med parkerinsgplasser.

Etter å ha krysset E6 fant vi merking til en sti umiddelbart, stien førte oss over det slake myrområdet i starten av turen. Vi gikk turen i slutten av Mai, så det var ikke til å unngå å bli litt våt på beina over myrområdet. Etter å ha gått under høyspenten på ca 500 moh starter det en ganske bratt stigning opp mot  700 moh, her hadde vi mistet stien pga diverse omveier pga myr og snøpartier vi ville unngå. På 700 moh flater det ut igjen og vi fulgte den brede ryggen mot Høgtinden.

 

Langs ryggen kan man nyte den fine utsikten mot Spanstinden og Lægiastinden som er høyeste i de to kommunene Høgtinden ligger i. På ca 900 moh blir det brattere igjen og de siste ca 250 høydemeterne av turen. Mens man går den siste bakken begynner Rivtinden å komme til syne. Rivtinden er den toppen i Sør-Troms jeg har mest lyst til å gå, så håper på å få anledning til å bestige den i sommer. Etterhvert flater det ut når man kommer opp på platået til Høgtinden.

 

Fra toppen kan man nyte utsikt mot tidligere nevnte Rivtinden og det fine skifjellet Melkefjellet som ligger 7 kilometer lengre øst. Man ser også Drangen på Rolla og mange Narvikfjell- hvor ekspertinsen min er minimal på gjenkjenning. Varden trenger dog litt renovering…

 

På returen gikk vi en litt  kortere rute ned langs en bekk hvor vi kunne ake ned på snøpartiene i den nordvendte siden. I rolig tempo, med gode pauser og med feiring av topp nr 400 på listen min over 1000-metringene brukte vi ca 3.5 timer på turen. Totalt er turen på ca 6 kilometer og litt over 800 høydemeter.

 

Foto Helene Stelander Kjelden og Kent Hugo

Høgtinden fra E6
Ruten vi gikk
Fra start
Mens vi enda gikk etter den merkede stien
Høgtinden fra høyspenten
På tur opp mot ryggen
Unge Norheim på vei mot sin topp nr 400
En liten lokal flom
Helene foran Gratangsbotn
Læigastinden, Britatinden og Stiortinden
Turens bratteste 5 meter
Helene nyter utsikten mot Spanstinden
Rivtinden
Lykkelig selvutløserbilde
Helene med div trix
Trix 2.0
Mot Gratangsbotn
Retur langs snøfelt
Gikk ned langs bekken
Helene foran Høgtinden

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *