Goahteorotrassa, nordvestre topp 1371 moh

Goahteorotrassa er en rekke med tre utilgjengelige topper like ved anleggsveien som Lavkarittet går etter fra Kitdalen til Skibotndalen. Turen er omtrent umulig å gå som dagstur uten å sykle anmarsjen med en lengde på drøye 45 kilometer. Her er turbeskrivelsen fra runden vår over Goahteorotrassatoppene.

Startstedet er det samme som vi brukte i fjorårets tur over Rihpogaisi sine topper, der Lavkarittløypa kommer ned til Skibotndalen. Parkeringen ligger ca 16 kilometer inn Skibotndalen i retning av Kilpisjarvi. Startstedet har merket parkering i forbindelse med sykkelløypa og har plass i massevis.

Anmarsjen på 15 kilometer og drøye 400 høydemeter går etter god anleggsvei inn mot og forbi  Lavkajavri på østsiden av vatnet. Turen er ikke brattere enn at selv en som ikke har rørt sykkelen siden fjorårets tur i samme området kom seg opp uten å gå av sykkelen. Etter ca 1 time og 20 minutter var de 15 kilometerne unnagjort og vi parkerte syklene på rundt 700 moh, ved den lille elven som kommer ned mellom 1371 og 1384 toppene til Goahteorotrassa.

 

Turen fortsatte til fots i retning av skardet mellom 1371 og 1384, i starten er det slak stigning i lettgått terreng opp mot 1000 moh, de siste 200 høydemeterne opp mot skardet blir brattere og underlaget blir stein. Den opprinnelige planen var å følge ryggen hele veien til toppen, men vi så fort at det kunne bli problematisk- så vi gikk for en løsere variant i sørsiden av Goahteorotrassa sin 1371 topp. Etappen på noen hundre meter var en av sesongens løseste. Etter hvert kom vi oss opp på sørvestryggen og den siste biten til toppen var uproblematisk.

 

På toppen er det en stor varde og en levegg bygd av stein og utsikten er upåklagelig. Vi brukte ca 3.5 timer til toppen inkl. sykkeletappen. Ferden videre mot 1384 gikk etter samme rute ned til skardet mellom toppene (ca 1170 moh), fra skardet er det halvannen kilometer i slak stigning opp til Goahteorotrassa sin midtre topp. Denne toppen var verken utstyrt med varde eller levegg.

 

Fra den midtre toppen og videre mot den høyeste toppen var det også en veldig enkel spasertur ned mot skardet på ca 1270 moh og opp på toppen. Distansen mellom toppene er drøye to kilometer. På toppen var det en liten varde og fin utsikt- spesielt mot stupene i nord og øst. Fra toppen ser man godbiter på vidda som Finands høyeste Halti og Saana som er Finlands svar på Besseggen.

 

Returen gikk over 1384 toppen og videre ned en bred renne i nordvestsiden av toppen. 13 Juni var det mye nsø i renna som gjorde returen enkel ned mot 900 moh. Da snøen tok slutt gikk vi inn på oppruten som vi fulgte ned til syklene. Etappen til fots er på ca 17 kilometer.

 

Etappen på sykkel ble unnagjort på ca 40 minutter og vi var nede etter like over 8 timer på tur.

 

1371 fra Lavkajavri
Del 1
Del 2
Lavkaløypa opp mot Lavkajavri
Lavkajavri med to av toppene våre til høyre
1384
Ivar og Geir
Mannfjellet med sine pinakler til høyre
Mot skardet mellom 1371 og 1384
1371 med ryggen vi valgte å unngå
Gikk i den løse sørsiden
Mot Skibotndalen
I skardet med 1384 i bakgrunnen
I sørsiden
Mot Signaldalen
Den siste biten mot toppen
Retur i sørsiden
1384- ikke så veldig spennende
På 1384 med ustikt mot 1426
Stupet mot nord
I snøfeltet ned fra 1384