Saana 1029 moh

Saana er finnenes hellige fjell. Noen mener at Saana er Finlands svar på Besseggen. Saana er en svært enkel topptur med førsteklasses sti og trapp til toppen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Saana.

 

Startstedet ved Kilpisjavri ligger noen kilometer inn på Finsk side av grensen. Startstedet like på nordsiden av en kafe er et skiltet og en stor parkeringsplass.

 

Den første drøye kilometeren går i slakt terreng etter top notch sti, der det er muligheter for å bli våt på beina er det lagt ut planker. Etter den første slake kilometer starter turens bratteste bakke som er en trapp på ca 750 trappetrinn opp nordvestryggen til Saana. Det er også lager sitteplasser på strategiske plasser langs trappen.

 

Etter trappa er det ca 2 kilometer og drøye 200 høydemeter igjen til toppen etter en meget god sti. På toppen er det varde og gjestebok. Utsikten fra toppen er meget bra med ingen hindringer i form av høye fjell sør og østover. Man ser også mot Finlands høyeste topp som er Halti og bl.a Rihpogaisi og Barras på Norsk side.

 

Tidsforbruk ca 40 minutt opp og 30 minutter ned. Turens vanskligste parti er ned trappen. da den er tilpasset etter hvor bratt det er. Noen steder er det to planker hvert trappetrinn, mens det i de slakeste partiene er 7-8 planker hvert trinn, noe som gjør at det er vanskelig å holde rytmen. Dette kan riktignok unngåes ved å gå på stien ved siden av trappen.

 

Lengde på turen er ca 8 kilometer og man går litt i underkant av 600 høydemeter.

 

Foto Kurt Ottesen og Kent Hugo Norheim

Saana fra Rihpogaisi
-
Ruten vi gikk
Fra start
-
Greie stifasiliteter
Kanskje litt i overkant?
-
Kurt tar en pust i bakken
Barras / Paras 1419 moh
Mye trafikk her. På en fredagskveld gikk vi forbi ca 15 stk på en tur på drøye 40 minutter
Ei lita mast på toppen
Finsk kunst
Mot sentrum av Kilpis
Veldig fornøyd med en finsk topp
-
-
Pause på returen
-
-