Riehppegaisa 1339 moh

Riehppegaisa er den høyeste toppen i området rundt Reisadalen og byr på en av fylkets fineste anmarsjer. Med rundt 15 kilometer som korteste distanse til toppen er det neppe mange som besøker toppen. Jeg kombinerte Riehppegaisa med Girjegaisa i en fin tur på rundt tre mil. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen ligger ved Rismo 12 kilometer fra Storslett. Det er mulig å følge en skogsvei ca en kilometer inn mot parkeringen som også brukes til Ut i Nord sin rute til Moskodal gruver.

Starten av turen går etter den fine gruveveien inn til Moskodal gruver. Gruvene var i drift tre perioder i starten av 1900-tallet, men gikk alle gangene konkurs pga synkende kobberpriser. Enkelte steder av den fantastisk fine turen på drøye seks kilometer inn til gruvene er veien litt preget av flom, men er løpbar hele veien.

Etter en liten titt på husene etter gruvene fortsatte jeg noen hundre meter videre inn Moskodalen før jeg begynte å ta høyde opp mot punkt 870. Her er det jevn og bratt stigning på underlag av stein og lyng opp. Fra punkt 870 startet jeg på en veldig bratt stigning i løs ur opp mot punkt 994. Deretter slaker det ut og stigningen videre er mer behagelig til toppen av navnløs topp 1210.

Fra den navnløse toppen ser man endelig dagens første turmål etter ei drøy mil på tur. Her ble steinura byttet ut med snø som det gikk an å løpe på og farta økte. Måtte ned knappe hundre høydemeter før stigningen til Riehppegaisa startet. Stort sett snø hele veien til toppen der det var en stor varde med «Kilimanjaro-bånd» og egenlig litt kjedelig utsikt selv om man så langt fra det store og flate topplatået. Man ser bl.a Øksfjordjøkelen, Beachegealhaldi, Store Kågtinden og Arnøyhøgda.

Neste stopp på turen var Girjegaisa som lå drøye fem kilometer unna. FIkk løpt en del etter snø på denne etappen også. Var nede på litt under 1100 moh før den siste stigningen mot toppen startet. På det store vardeløse platået var det omtrent umulig å se hva som var det høyeste punktet.

Fra toppen fortsatte jeg i sørvestlig retning langs den bratte vestsiden på jakt etter en plass å gå ned. Vanvittig løs steinur og bratt de første 3oo høydemeterne før det ble slakere og fastere ned til Moskodalen. Fra gruvene løp jeg ned til bilen igjen på den fantastiske gruveveien.

Turdata:

Dato: 23 Juli 2017
Distanse: 29,54 kilometer
Høydemeter: 1633
Tidsforbruk: 5:42
GPS-plott fra gps3d.no

Riehppogaisi fra 1210
Ruteforslag
Delene av veien som fikk smake på vårflom
Den fine gruveveien
994 i midten
Smeltehuset
Fint terreng opp før 994
Den bratte bakken opp mot 994
Det her er en fæl steinur 🙂
Videre mot 1210
Høgfjellvatnet
Endelig kom Riehppegaisa til syne
Girjegaisa foran Oahpis 1295
Mye snø på platået
1210 til høyre og Girjegaisa i midten
Her ser man bl.a Store Kågtinden og Arnøyhøygda
Beachegealhaldi som er høyest i Kvænangen
Øksfjordjøkelen
Girjegaisa
Riehppegaisa
På platået til Girjegaisa
I motsatt retning. Lett å finne høyeste punkt uten gps 🙂
Ned Moskodalen
Gikk ned her. Veldig løst
Veien ned
Mot 994
Relsbanen som fraktet malmen ned fra gruvene

Kommentarer

Ett kommentar til “Riehppegaisa 1339 moh”

  1. Jacob Sawyer avatar
    Jacob Sawyer

    10/10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *