Kebnekaise 2101 moh

Kebnekaise er det høyeste fjellet i Sverige. Vi besteg Kebnekaise i en lang dagstur fra Nikkaluokta der vi gikk opp Västra leden og ned Östra leden. Fjellet eller berget som de sier i Sverige ble førstegangsbesteget i 1883 av franskmannen Charles Rabot. Her er turbeskrivelsen fra turen vår. 

Startstedet for turen er ved Nikkaluokta som ligger 66 kilometer fra Kiruna. Ved starstedet er det kafe, mulighet for å leie hytte eller teltplass. Her kan det forresten være lurt å ha med seg svenske mynter eller euro om du ønsker å dusje eller gå på do. Se Nikkaluokta Sarri AB for informasjon.

Fra Nikkaluokta er det 18,6 kilometer til Kebnekaise fjellstasjon der det er 220 sengeplasser og uendelig med teltplasser. Det er også mulig å betale for helikoptertransport fra Nikkaluokta til Kebnekaise fjellstasjon eller ta båt over et vatn etter ca 5,5 kilometer av anmarsjen som gjør at du sparer ca 6 kilometer.

Vi startet turen fra Nikkaluokta på morgenen og løp etappen inn til fjellstasjonen på knappe to timer. Starten av anmarsjen går etter vei og etter hvert veldig god sti videre inn til fjellstasjonen. Her kjøpte vi oss en boks cola før vi startet stigningen til Kebnekaise via Västra leden som er den enkleste og mest brukte ruten.

Fra Kebnekaise fjellstasjon er det relativt flatt i knappe to kilometer mens man går i retning av Giembejohka. Her dreier stien i nordvestlig retning og man begynner å ta høyde på nordsiden av elva. Deretter dreier stien mot skardet mellom Vierranvarri 1720 og Tolpargoni 1662. Her er det påbegynt «sherpatrapp» og fra skardet er det terreng som minner om Tromsdalstinden med fin og fast steinur videre til Vierranvarri.

Etter å ha vært på Vierranvarri må man ned rundt 200 høydemeter, før man starter den lange stigningen på knappe 600 høydemeter opp til det som for øyeblikket er Sveriges høyeste topp.

Vi møtte på snø like under den bredekte toppen. Det var faktisk så mye folk her at folk omtrent sto i kø under den og ventet på tur for å komme seg opp på den lille toppen. Vel oppe etter drøye to timer fra fjellstasjonen med en distanse på rundt 10 kilometer fortsatte vi direkte videre til nordtoppen som en gang vil bli den høyeste toppen i Sverige etter hvert som isbreen smelter på sydtoppen. På siste kart er sydtoppen oppgitt til 2101 moh med 2060 moh som høyeste faste punkt mens nordtoppen er 2097 moh på fast fjell.

Vi gikk etappen mellom toppene i joggesko på snøen, men senere på sommeren må man ha med stegjern og isøks når snøen er tint av breen og etappen på en knapp kilometer etter en luftig egg går på blåis.

Utsikten fra toppene er enorm og man kan vist nok se nesten 1/10 av Sveriges landareal på fra toppen i tillegg til mange Norske fjell som bl.a nasjonalfjellet Stetinden.. Etter en liten rast på nordtoppen returnerte vi til sørtoppen og fortsatte ned til rundt 1900 moh etter stien, der den Västra leden og Östra leden møtes. Vi gikk ned den Östra leden som går store deler etter via ferrata.  Det vil si at det er montert vaier og noen trappetrinn i de bratteste partiene.

Etter rundt 150 bratte høydemeter er man ferdig med via ferrataen og ruten fortsetter ned Björlings glaciär. Deretter var det om å finne flest mulig snøflekker på etappen ned mot fjellstasjonen. Halvannen kilometer før fjellstasjonen kom vi inn på stien vi gikk opp. Tidsforbruk ned rundt 50 minutt.

Etter et lite colastopp på fjellstasjonen etter rundt 6 timer på tur i varmen fortsatte vi videre ned til Nikkaluokta igjen, med et lite mål om å komme oss ned under 8 timer.

Turdata:

Dato: 25 Juli 2017
Distanse: 55, 5 kilometer totalt
Nikkaluokta- fjellstasjon: 18,6
Västra leden: 9,8
Östra leden: 6,8
Høydemeter: 2548
Tidsforbruk: 7:58 (3:50 tur retur fjellstasjon inkl nordtoppen og lønsj)
GPS-plott

Kebnekaise fra nordtoppen
Ruteforslag del en fra Lantmanteriet.se
Ruteforslag del to fra Lantmateriet.se
Etter knappe seks kilometer kommer Kebnekaise til syne.
Tolpagorni 1662 og Virranvarri 1720
Fjellstasjonen
Her kommer østre leden ned
På vei opp Giebmejohka
Virranvarri til venstre og ryggen til Kebnekaise til høyre
Kebnekaise
Ei svensk sherpatrapp
Etappen opp mot Virranvarri
Ganske folksomt
På toppen av Virranvarri
En del folk på toppen av Virranvarri som ruten forøvrig
Ned mot Nikkaluokta
Mot toppen
Nordtoppen fra Sydtoppen
Ned mot Björlings glaciär
Da det var noe folksomt på toppen fortsatte vi til nordtoppen for å få plass til og spise matpakken
Eggen mot sydtoppen
Mot Norge
Storglaciären
Inngangen til Östra leden
Via ferrataen
Ned mot Björlings glaciär
Vi kom ned til høyre i bildet og traverserte mot venstre
Toppene