Bjørnen 1265 moh

Bjørnen ligger i skytefeltet på Setermoen og byr på fin utsikt. Jeg var også innom Lifjellet og Storfjellet i en runde med mye bratt og vanskelig terreng. Her er turbeskrivelsen fra turen min.Da jeg var litt usikker på hvor populært det var å løpe opp de utallige veiene i skytefeltet tok jeg bakveien med start fra Klyvimyra. Turen blir vel rundt ei mil kortere, men betydelig brattere og kjipere. Fra Setermoen er det rundt 15 kilometers kjøretur og jeg parkerte i vegkanten.

Turen startet med 100 meter etter en skogsvei før jeg havnet i tett kratt, deretter ble det mye høye bregner og bringebærvekster som er nokså ubehagelig å gå gjennom i shorts. Deretter startet den bratte stigningen opp Skarebekken der det faktisk var enkleste å gå i elva. En grusom etappe! Det er en del sau i Øymoskardet, så mulig det fins en sti opp her?

På drøye 600 moh slaker terrenget ut og jeg fulgte bekken til rundt 700 moh før jeg dreide i retning av Bjørnens østrygg som jeg fulgte opp. Veldig fint terreng med mose og lyng opp til platået. Da det flatet ut var det en drøy kilometer til det høyeste punktet. Fra toppen var det fin utsikt mot Istindan og Setermoen.

Jeg gikk ned Bjørnens bratte sørside med litt enkel klyving noen steder. Vel nede i dalen fikk jeg løpt rundt tre kilometer før jeg begynte å ta stigning opp like øst for skardet mellom Storfjellet og Lifjellet. Den siste biten opp til ryggen er i ei skikkelig steinur der alt beveger seg i det bratte terrenget.

Oppe på platået er det en enkel tur bort til Lifjellet som var på Skummetmelkepakken for noen år siden i forbindelse med en gård i nede ved Vestre Forset. På toppen var det en del advarsler om skytefelt som ble ignorert for toppsamling.

Turens neste etappe gikk langs den enormt lange ryggen bort til Storfjellet. Her fikk jeg meg rundt ei mil på platået i relativt greit terreng før jeg nådde turens høyeste fjell.

Ned løp jeg mot vatn 1154 og deretter ned mot Olefjellet. Dette var korteste vei, men en del stup og hyller som gjorde at jeg måtte lete litt etter en vei ned. Det enkleste ville vært å gått via punkt 1216 og fulgt ryggen ned. Da jeg kom til Øymoskardet var det bare den kjipe etappen langs bekken og krattet før jeg kom ned til bilen.

Turdata:

Dato: 10. August 2018
Distanse: 26,95 km
Høydemeter: 2371
Tidsforbruk: 5;53
GPS-plott fra gps3d.no

Bjørnen
Ruteforslag
En lovende start
Men…
Nydelig terreng
Litt enklere å følge bekken
Utsikt mot Øst
Bjørnen fra 650 moh
Mot Storfjellet er det betydelig verre terreng
Lettgått terreng i høyden på Bjørnen
Mot det høyeste punktet
Lifjellet
Storfjellet
På vei ned mot dalen
Bjørnen
Fulgte ryggen midt i bildet opp
Løst og bratt
Med litt bratt snø like før ryggen
Lifjellet fra ryggen
Mot sør
Solide advarsler
Ryggen mot Storfjellet
Setermoen
Bjørnen fra toppen
Tilbake mot Lifjellet
Bjørnen
Nede ved bekken