Heindalstinden 1108 moh

Heindalstinden er en av fylkets beste utsiktstopper med en litt kornglete anmarsj gjør at toppen får færre besøk enn den fortjener. Vi besøkte Heindalstinden sammen med Corrogaisa, Oaivviscohkka, Vaddasgaissat sør og Vaddasgaissat i en lang tur med særdeles mye steinur. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ved gården Solvang innerst i Oksfjorddalen. Det er mulig å parkere noen biler her og distansen fra Storslett er rundt 34 kilometer.

Fra start krysset vi et jorde og siktet oss inn på vestsiden av Heinelva. Her var det bregner og liggende skog etter noen ras. Grusomt terreng å bevegse seg i. På den positive siden var vi over skogen allerede på 350 moh og kunne fortsette i fint terreng mot dalen nord for punkt 679. Fra vi nådde dalen er det bratt, men greit terreng hele veien opp til topp-platået som er en liten kilometer langt før man når varden der det er gjestebok. Fra toppen er det en vanvittig utsikt i alle retningene og man ser mange av de mest kjente toppene i Skjervøy, Arnøya og Lyngsalpene.

Vi returnerte ca samme rute ned fra Heindalstinden før vi etter hvert fulgte elva ned mot dalen like under 500 moh der vi startet på en bratt bakke på drøye 500 høydemeter før det flatet ut på det store platået til Corrogaisa. Etter et raskt toppbesøk løp vi sørover på platået og fulgte ryggen ned til Rassevatcacha. Herfra bestod resten av turen utelukkende av ei vanvittig steinur. Vi passerte Ruskesgaisa på sørsiden før vi startet stiningen opp mot punkt 1175.

Deretter fulgte vi den svært løse ryggen ned mot rundt 800 moh før vi startet på de knappe 300 høydemeterne opp til Oaivvoscohkka. Etter 200 bratte høydemeter i starten flatet det litt ut mot toppen. Det er fin utsikt mot nord og øst der det er stup og man ser også gruveinngangene i Riehppegaisa i sør.

Vi returnerte samme rute og fulgte ryggen opp til platået til Vaddasgaissat igjen. Man når den vardefrie sørtoppen uten store problemer mens det faktisk var litt klyving ned mot skardet mellom toppene til tross at det ser flatt ut på kartet. Fra skardet er det drøye 200 høydemeter til Vaddasgaissats høyeste topp der det er en stor varde.

Fra toppen løp vi nordover etter platået i retning av punkt 1220 der vi dreide mot vest og ned dalen. Vi fikk en billig reise etter snø ned til knappe 900 moh. Derfra er det en enorm og grusom steinur varer nesten helt ned til 400 moh og Grasdalen. Deretter er resten av turen løpbar på østsiden av Graselva.

Turdata:

Dato: 18 August 2017
Distanse: 36,86 kilometer
Høydemeter: 3277
Tidsforbruk: 9:04
Gps-plott fra gps3d.no

Heindalstinden fra startstedet
Ruteforslag
Knotete terreng i starten av turen
Eirik midt i bildet i relativt tett kratt
Over skogen ble det mye bedre
Heindalstinden
Vi gikk opp dalen i skyggen
Mot Corrogaisa
Bratt, men fint terreng opp til Heindalstinden
På platået. Vaddasgaissat bak i bildet
Fra toppen
Øksfjordjøkelen
Maursundtindene og Store Kågtinden
Ned mot start
Lyngsalpene med Støveltinden i midten
Ned mot Corrogaisa
Tilbake mot Heindalstinden
Heindalen
Like før platået til Corrogaisa
Toppen
Mot Vaddas
Vi fulgte ryggen
Ned mot skardet. Vi fulgte hylla på høyresiden videre
Tilbake mot Corrogaisa
Riehppegaisa
Oiavvoscohkka
Mot Vaddas sin 1239 topp
Solid steinur
Eirik på toppen
Vaddasgaissat
Gruver og gruvevei i Riehppegaisa
På platået til Vaddasgaissat
På 1239
Mot 1312
Skardet mellom 1239 og 1312
Bratt ned mot skardet
Toppen
Ned dalen
Etter hvert ei vanvittig steinur
Du finner Eirik i ura om du ser godt
Endelig i nærheten av Grasdalen
Løpbart ned til start

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *