Maissavarri 1010 moh

Maissavarri er på andreplass på listen over toppene som er minst tilgjengelig i Troms, bare slått av «naboen» Cearrocohkka på motsatt side av Leinavatn. På turen til Maissavarri besøkte vi også Lagocohkka og en annen Cearrocohkka. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet vi valgte for turen var fra veiens ende i Dividalen. Fra Skjold er distansen rundt 43 kilometer. De siste kilometerne av veien i Dividalen er det bomavgift på 50 kroner som må betales kontant.

Med en estimert totaldistanse på drøye 80 kilometer fant vi ut at vi tok ei overnatting på Havgahytta på ferden til Maissavarri og Lagocohkka. Havgahytta ligger drøye 13 kilometer inn Dividalen og den første halvdelen går etter eksemplarisk sti inn til Dividalshytta. Stien er god den neste halvdelen. Eneste utfordringen på stien er krysningen av Julosjohka ca midt mellom hyttene.

Havgahytta har en åpen del og har tre sengeplasser.

Dag to startet med en etappe på rundt seks kilometer etter det som i følge kartet skal være merket sti. Her var stien av litt dårligere kvalitet enn vi håpet på og vi brukte en del tid på å lete etter stien mens vi bevegde oss sørover mot anleggsveien. Den merkelige plasseringen av en anleggsvei midt i ødemarka skyldes at elven fra Irggasjavri ble snudd under kraftutbyggingen av Altevatn.

Vi løp rundt fem kilometer langs anleggsveien før vi gikk offroad mellom vatn 544 og Anddevarras 595. Her ventet en en grusom etappe gjennom Sarevuopmi. Vuopmi betyr i følge ordlisten «skogsdal» og det kan vi bekrefte at stemmer. Mye tett skog , kratt og myr de syv kilometerne til vi endelig kunne starte stigningen opp Mannancearrumassivet. Vi skrådde så vi kom opp i skardet mellom 945 og Cearrocohkka. Vi gikk innom toppen av Cearrocohkka der vi tok en matpause og planla turen videre.

Mellom Cearrochokka og Lagocohkka er det drøye to kilometer i greit terreng. En liten steinur i Cearrocohkkas østside, men ellers fint viddeterreng. Toppen til Lagocohkka bød på lite spennende. Ingen varde og få tegn til storstilt menneskelig aktivitet.

Neste etappe var drøye tre kilometer lengre sør til Maissavarri. Fint terreng ned fra Lagocohkka før vi kom inn i førsteklasses myr på østsiden av Lagojavri. Vi besteg Maissavarri fra nord og på toppen er det rester etter helikopterlandingsplassen fra radarstasjonen som var i drift under den kalde krigen.

Ned fra Maisavarri fulgte vi nordvestryggen og passerte Lagojohka på vestsiden i betydelig bedre terreng. Vi fortsatte videre over Mannancearru og ned ryggen mot vårs favorittmyr. Vi passerte Atnjatvarri på østsiden i mist like jævli terreng som vi husket fra turen til. Da vi plutselig kom over en god sti som fant vi ut at vi skulle følge den ned til Altevatn og følge anleggsveien nordover igjen. Stien går fra Altevatn i retning Gamasjavri.

Da vi nærmet oss Altevatn krysset vi Suttesgaldojohka og jeg gikk på hode i elven i et forsøk på balansekunst under krysningen av den store elven. Om det var fallet som gjorde det skal være usagt, men etter den ufrivillige badingen ble det en del navigasjonstrøbbel i den tette skogen og vi fikk oss noen ekstre kilometer og elvekrysninger før vi kom tilbake på anleggsveien som vi fulgte til stien og videre til Havgahytta.

Etter å ha spist all gjenværende mat på hytta fortsatte vi ned til parkeringen i visshet om at vi sannsynligvis aldri skulle tilbake på sommertid.

Turdata:

Dato: 18 og 19 Juli
Distanse: 87,4 kilometer  (13,7 + 73,7)
Høydemeter:2278 (482 + 1796)
Tidsforbruk: 14:18  (1:50 + 12:28)
GPS-plott fra gps3d.no
Dag 1
Dag 2

Maissavarri fra Lagocohkka
Ruten til Havgahytta
Grovtegnet rute fra Havgahytta til toppene.
Stiens start i Dividalen
Dividalshytta
Lagochokka kan såvidt sees bak i midten
Lagocohkka
Julosjohka
Like før Havgahytta
Mats er klar for dag to
Stien inn mot anleggsveien
Noen steder var stien godt vardet
Irggasjohka
På vei inn i myra og skogen
Anddevarras
Er dette noen avføringseksperter der ute som kan si hva slags dyr dette er fra?
Endelig ferdig med skog og myr. Lagochokka bakerst
Jertatoppene og Dividalshytta bak i midten
Cearrocohkka 994 moh
Maissavarri fra toppen
Rohkonborri
Lagocohkka fra Cearrocohkka
Maissavarri fra toppen av Lagocohkka

 

Den «bratte» nordsiden til Maissavarri
Lagocohkka og mer myr
Cearrocohkka og Lagojarvi
Mats på helikopterlandingsplassen
Vi løp ned på vestsiden av vannet i mye bedre terreng
Fra Mannacearru
Altevatn
Mats prøver å finne en vei utenom myra
Den gode stien fra Gamasjavri ble for fristende
På jakt etter anleggsveien
Dividalshytta
Snart nede