Middagsfjellet (Geretgáisá) 1071 moh

Middagsfjellet eller Geretgáisá ligger på fylkesgrensen mellom Troms og Finnmark. Jeg kombinerte Middagsfjellet med Aibmadasgaisa i tur i en av de mest utilgjengelige områdene i Troms. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Da de eneste alternativene for offentlig transport er ferge fra Øksfjord til Sandland eller hurtigbåt fra Burfjord eller Skjervøy som går noen få dager i uken som bestillingstur til Reinfjord ordnet jeg meg båtskyss for denne turen. Jeg ble plukket opp på Rakkenes like nord for Kvænangsfjellet og ble sluppet av i Olderfjord etter en båttur på drøye fire mil. (Ikke nautiske da det er en måleenhet jeg ikke er komfortabel med).

Jeg startet turen fra Samuelsneset og på vei forbi det første huset ble jeg vist hvor jeg burde gå videre og på hus nummer to kom det ut en mann som hadde vært på toppen et tyvetalls ganger og ga meg ruten videre.

Det går sporadisk sti på vestsiden av Olderfjordvatnet og jeg begynte å ta høyde langs den sørlige ryggen til fjellet like etter vannet. Delvis reintråkk og stort sett lyng og mose som underlag. Da jeg nærmet meg Kjerringa gikk jeg ut i gryta på østsiden av Kjerringa og fulgte ura opp til skardet mellom Kjerringa og Middagsfjellet. Deretter var det en enkel spasertur på rundt en kilometer i delvis ur og delvis snø/isbre.

Toppen er dekt av en isbre og jeg klarte å kjenne igjen noen av fjellene på Kågen og Arnøya før jeg startet returen. Siden jeg hadde et lite håp om at det skulle være sti gjennom Reinfjorddalen ble det ruten min videre, men om jeg skulle gjentatt turen hadde jeg tatt turen over fjellet i skardet mellom Unna Roahkastagaš og Stuora Roahkastat. Noe som ville kuttet distansen med 6 kilometer i bytte mot 450 høydemeter.

Jeg løp ned i gryta fra Middagsfjellet i litt ur i starten før det ble gress og lyng. Jeg passerte Olderfjordvatnet i myr på østsiden før jeg kom ned til «veien» i Olderfjord. Fulgte den til Reinfjorddalen der det ventet meg en etappe på rundt seks kilometer med mye myr og elvekrysninger.

Da jeg var ferdig med Reinfjorddalen siktet jeg meg inn på dalen mellom Njoammelgáisá og navnløs topp 769 etter å ha krysset den strie Vuotnabnahjohka. En bratt stigning før det flatet ut videre inn dalen. Jeg måtte ned noen høydemeter før jeg krysset elva fra Elljajavri. Her skiftet terrenget karakter og etter en start med myr og lyng ble det et månelignende landskap videre.

I solid steinur fulgte jeg dalen på nordsiden av ryggen til punkt 799 før jeg tok høyde opp mot toppen av 799. Her så jeg endelig Aibmadasgaisa som jeg besteg i en steinur som er helt i verdenstoppen via nordryggen. Her var også det høyeste punktet bredekt. Jeg sendte melding til båtskyssen om at jeg var nede om en time før jeg løp i sørlig retning med de fantastiske Kvænangstindene i sikte.

Jeg var innom varden på punkt 1060 før jeg løp ned grusbakken i sørvestlig retning. Denne bakken må forøvrig være en fantastisk skibakke. Vel nede på 450 moh var jeg ferdig med grusbakken og tømte skoene for grus før jeg løp videre ned Kjerringdalen der jeg skulle bli hentet. Litt kronglete terreng på slutten med gresskledd ur og en del liggende skog etter ras fra Boazovuončahca

Turdata:

Dato: 25 Juli 2019
Distanse: 31,97 kilometer
Høydemeter: 2414
Tidsforbruk: 6:40
GPS-plott fra gps3d.no

Middagsfjellet fra Olderfjord
Ruteforslag
Ruteforslag del 2
Aibmadasgaisa fra Kvænangsfjellet
Starten av turen opp mot Olderfjordvatnet
Kjerringa til venstre
Skrådde mot høyre like under Kjerringa
Kjerringa
Mot toppen
Langfjordjøkelen fra toppen
Aibmadasgaisa fra toppen
Fulgte elva ned
Gikk på venstresida av Olderfjordvatnet
Hovedveien i Olderfjord
Reinfjorddalen
Gikk opp i skardet mellom toppene
Ned mot Reinfjord
Burde kommet over i skardet i midten
Elljajavri
Kvænangstindene
Fulgte elva i dalen
Aibmadasgaisa
Med ur til jeg nådde breen
Kvænangstindene fra toppen
Endte opp ved utløpet fra elva i Kjerringdalen
Aibmadasgaisa fra Rakkenes

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *