Vågakallen 943 moh

Vågakallen er et kjent landemerke i Lofoten og byr på en god del klyving og førsteklasses utsikt. Vågakallen ble førstegangsbesteget av Martin Ekroll i 1889. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er på nordsiden av «broen» over Djupfjorden. Det er noen parkeringsplasser her og distansen fra krysset fra E10 er rundt tre kilometer.

Turen starter etter sti med en noe kjip etappe på halvannen kilometer i fjæra på nordsiden av Djupfjorden med til tider solid steinur. Spesielt i det man dreier sørover mot Durmålsdalen er det mye stein. Fra man begynner å ta høyde inn Durmålsdalen er det en del sva og myr før det blir brattere opp mot skardet nord for Kvanndalstinden. Øverst mot skardet er det litt lett klyving.

Fra skardet må man ned noen høydemeter mens man traverserer i sørsiden av Vågakallen. Etter knappe 500 meter dreier man opp mot ryggen etter en renne. Starten av renna har litt grus og groms før det blir fin sti den siste biten opp.

Fra ryggen fortsetter stien på nordsiden av ryggen og etter få meter blir det litt klyving opp en renne før man kommer til det berømte «hustaket.» Hustaket består av et 10-15 meter langt hellende sva som ender i et stup noen meter lengre ned. Etter hustaket traverserer ruten et stykke videre østover før man klyver opp nok en løs renne. Deretter gjenstår det litt enkel klyving før man er på toppen og kan nyte utsikten fra denne godbiten av et fjell.

Turdata

Dato: 30 August 2019
Distanse: 9,37 kilometer
Høydemeter: 1089
Tidsforbruk: 2:25 (1:22 opp)
Gps-plott fra gps3d.no

Vågakallen
Ruteforslag
Stien inn Djupfjorden
Skardet jeg gikk opp i midten av bildet
Til tider solid steinur
Skardet i midten
Sørfjellet og Djupfjorden
Siste biten opp til skardet
Vågakallen bak
Renna
Vått og litt kjip i starten
Før det blir fin sti videre
Klyvingen opp mot hustaket
Kvanndalstinden
Hustaket
Hustaket
Bratt og en del klyving videre
Utsikt mot Henningsvær
Mot Kabelvåg
Hustaket
Snart i skardet igjen
Vågakallen fra E10