Skaidevarri, nordøstre topp 996 moh

Skaidevarri sin nordøstre topp kan umulig ha mange besøkende. Toppen har en i bestefall middels anmarsj og fantastisk utsikt mot noen av de råeste toppene i Lyngsalpene. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet noen hundre meter nord for Fastdalselva ligger knappe 15 kilometer nord for Lyngseidet. Det er skiltet Fastdalshytta og en stor parkeringsplass.

Starten av stien mot Fastdalshytta går etter super sti, før det etter hvert blir ganske mye myr på etappen på knappe tre kilometer inn til hytta. Fastdalselva ble krysset ved hjelp av ei som har sett sine beste dager.

Fra hytta holdt vi oss i nærheten av der stien vi så på kartet før turen skulle være, det stemte sånn passe og vi fikk oss en etappe på rundt to kilometer i myr og kratt før vi måtte yte 110% under krysning av den store og strie Fastdalselva.

Deretter åpnet terrenget seg litt og vi siktet oss inn på nordryggen til dagens turmål. Allerede rundt 300 moh var det klassisk Lyngenur som ble verre og verre etter hvert som vi tok høyde. Noe som nok skyldes at det blir brattere og brattere.

Vi nådde ryggen rundt 600 moh og turen videre består av klyving i bratt og løs ur. Vi møtte en hammer rundt hundre meter under toppen der vi måtte ut i sørsiden for å komme forbi. Vel oppe kunne vi nyte utsikten og isbreen øst for Tvillingstinden var høydepunktet.

Etter et uvanlig langt toppbesøk siden vi gruet oss til å gå ned bestemte vi oss for å prøve sørsiden som vi fant ut at umulig kunne være verre enn ruten vi brukte opp. Vi fikk kombinert litt snø og litt løs ur på vei ned mot det navnløse vannet på knappe 500 moh. Denne ruten var «grei» og eneste unntak var et veldig bratt parti ca halvveis i bakken.

Fra vannet holdt vi oss i nærheten av elva ned til Fastdalen. Her gikk elvekrysningen betydelig enklere og vi holdt en høyere rute ned mot Fastdalshytta på returen. Her unngikk vi kratt, men hadde fortsatt rikelig med myr.

Turdata

Dato: 24 Juli 2020
Distanse: 15,00 kilometer
Høydemeter: 1020
Tidsforbruk: 3:56 (2 tima opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Skaidevarritoppene. Vårt mål er nummer tre fra venstre
Ruteforslag
Goalborri fra start
Fin sti i starten ga oss håp om en rask tur
Fastdalselva
Broen like før hytta
I myrpartiene
Tvillingstinden
Peaken på krattpartiet
Elvekrysning
Kristoffer foran Goalborri
Rygge vi fulgte opp bak
Vurderte snørenna, men litt for hard og bratt foor joggesko ble konklusjonen
Isbreen ved Tvillingstinden
Klyving opp til ryggen
Litt balsnsekunst
Her måtte vi ut av ryggen
Mot Skaidevarri sin høyeste topp på 1158 moh
Istinden
Fra venstre Stortinden, TVillingstinden, Trolltinden, Store Jægervasstinden og Tafeltinden
Veien ned
Ned Fastdalen
Litt enklere elvekrysning lengre opp i dalen
Istinden med litt kveldssol

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *