Litlegalten 833 moh

Litlegalten er naboen til Storgalten som er en av de mest populære skitoppene i Lyngsalpene. Jeg gikk Litlegalten i en langtur der jeg også var innom Daltinden, Lille Peppartinden, Russelvfjellet og Lyngstuva. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet ved Galtdalen i Nord-Lenangen ligger ca 42 kilometer fra fergeleiet på Svensby. På nordsiden av Galtelva er det en stor parkeringsplass.

Starten av turen går etter sti på sørsiden av Galtelva. Etter hvert forsvinner stien og man har en kort etappe i sporadisk kratt. Så lenge man holder seg på sørsiden av Galtelva er det ikke mye som kan gå galt. Jeg krysset elva på drøye 300 moh og siktet meg inn på det høyeste punktet på Litlegalten. Det enkleste for et besøk på bare Litlegalten er å gå til skaret mellom Storgalten og Litlegalten og deretter følge sørryggen til topps.

På min rute er lyng og mose i starten, før det blir klassisk Lyngenur den siste biten opp. På toppen som jeg nådde på knappe timen er det en liten varde og fin utsikt mot bl.a Kågen og Vannøya.

Videre til Daltinden er det sammenhengende steinur hele veien. Med turen til Litlegaltens nordtopp er etappen på rundt 2,5 kilometer og 200 høydemeter. Fulgte ryggen hele veien og den er uten vanskelige partier utover løs stein.

På Daltinden er det en beskjeden varde og fin utsikt mot toppene rundt Gamvikblåisen som bl.a Store Peppartinden. Ruten videre gikk ned den særdeles løse nordøstryggen. Ganske dritt terreng i rundt 400 høydemeter før det blir delvis mose og Lyng mot og forbi Lomvatnan som jeg passerte på sørsiden.

Jeg startet stigningen på drøye 300 høydemetrene på Lille Peppartinden som gikk i litt bedre egna steinur fra vestflanken. På toppen er det en gedigen varde og vanvittig utsikt mot Uløya, Kågen, Nordfugløya og de kjente Kåfjordfjellene. Lille Peppartinden imponerte!

Deretter siktet jeg meg inn på korteste rute mot Russelvfjellet mens jeg avtalte å møte Kristoffer som også skulle på toppsamling i nærheten av Russelvfjellvatnet. Relativt greit terreng nesten hele veien til vatnet. Etter at jeg møtte Kristoffer gikk vi i sammenhengende steinur til toppen av Russelvfjellet. Vi passerte vannet og besteg toppen via østflanken i klassisk Lyngenur.

Her er det også førsteklasses utsikt i alle retningene og det er lett å skjønne hvorfor dette er en av de mest populære skitoppene i Lyngsalpene. Ned fra Russelvfjellet fulgte vi stort sett rødmerkingen ned til Kvalvikdalen på rundt 250 moh. Vi fant en sti her som vi fulgte opp til Lyngstuva der det er fin utsikt og noen nokså stygge militære installasjoner.

Ned fra Lyngstuva er det sporadisk sti i starten, før vi fant sammenhengende sti da vi krysset bekken i Kvalvikdalen. Nede i Skeivågen ventet halvannen kilometer etter skogsvei bort til bilen til Kristoffer som sto parkert ved friluftsparkeringen ved Langøra.

Turdata

Dato: 24 Juli 2020
Distanse: 20,36 kilometer
Høydemeter: 1998
Tidsforbruk: 5:29
Gps-plott fra gps3d.no

LItlegalten
Ruteforslag
Russelvfjellet
Starten av turen opp Galtdalen
LIke før jeg krysset Galtelva
LItlegalten
Greit med stein den siste biten opp
Storgalten fra toppen
Litletindens nordtopp
Lille Peppartinden
Daltinden og ryggen
Ned mot start
Litlegalten og Storgalten
Mot Russelvfjellet
Mot Daltinden
Ryggen til Daltinden
Greit med stein her også
TIlbake
Russelvfjellet
Lille Peppartinden
Ryggen ned
Lille Peppartinden
Lomvatnan
Lille Peppartinden
Kalddalstinden, Storgalten, Litlegalten og Daltinden
Russelvfjellet og ruten til Russelvfjellet mot Lille Peppartinden
Gamvikblåisen med Store Peppartinden til venstre og Kalddalstinden til høyre
Mot Uløya
Den enorme varden
Nordfugløya
Bratt ned mot Lyngenfjorden
På vei mot Russelvfjellet
Ryggen til Russelvfjellet
russelvfjellvatnet
Endelig kom Kristoffer
Nok stein her også
Mot de høye og spisse tindene rundt Jægervatnet
Øksfjordjøkelen
Lynsgtuva
Lyngstuva
På toppen av Lyngstuva med Arnøya i bakgrunnen
Russelvfjellet

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *