Čudnogáisá er en fin fjelltur like ved E6 i Nordreisa kommune. Toppen er nok mest kjent for den fine Fosselvfossen som har egen trimpostkasse. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Forsnes er startstedet for turen og ligger knappe 12 kilometer nord for Storslett. Jeg parkerte i en busslomme.

Det er minst tre muligheter fra start. Jeg brukte stien som startet fra parkeringen min og går i retning Fosselva og følger nordsiden av elva gjennom skogen. Det er også sti som starte både like nord og like sør av Fosselva.

Etter rundt 200 høydemeter er man ferdig med skogen og stien dreier nordover under stupet. Her valgte jeg feil sti og endte opp i en gressbakke litt nord for stien som går til Forsvatnet. Her er det enklest å gå stien i retning av stupet og følge den til hylla på nivå med fossen på drøye 400 moh.

Turen fortsetter med en lang bakke med jevn stigning med gress og lyng som underlag opp til 850 moh, der det flater ut. Man når en fortopp på 895 moh og da gjenstår det en drøy kilometer med blanding av ur og gress før man er på det høyeste punktet på Cudnogaisa. Toppen er vardefri, men har veldig bra utsikt i alle retningene. Man ser bl.a naboen Heindalstinden som har en av de beste utsiktene jeg har opplevd i Nord-Troms. I tillegg til en del Nord-Tromsklassikere som Store Kågtinden, Store Ste og Arnøyhøgda.

På returen var planen å ta en nærmere titt på Fosselvfossen og jeg fulgte ryggen nordover rundt en kilometer der det blir slakere ned mot Forsvatnet. Her traff jeg sporadisk sauetråkk ned mot vatnet i den lange gressbakken. Etter å ha studert fossen fulgte jeg sti nordover og etter hvert ned forbi stupet og ned til bilen etter stien jeg burde fulgt opp.

Turdata

Dato: 11 August 2020
Distanse: 10.07 kilometer
Høydemeter: 968
Tidforbruk: 2:01 (1:15 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Cudnogaisa fra E6
Ruteforslag. Gikk nordvestryggen opp og ned mot vannet på returen.
Starten av stien. Man kan også starte 100 meter i retning Storslett ved Fosselva
Fin sti gjennom skogen
Fosselvfossen
Mye sau
Her gikk jeg av stien, men fant sammenhengede sti fra vatnet på returen
Ut Straumfjorden
Stort sett gress helt til platået
Mot Lyngsalpene
Kågen og Arnøya
Heindalstinden
En drøy flat kilometer på platået
Toppen av Cudnogaisa litt til venstre og toppene rundt Røyelkampen bak
Kågen og Arnøya
Forsvatnet
Mot Balggesoaivi med Røyelkampen i venstre hjørne
Fulgte gressbakken ned til Forsvatnet
Mot toppen
Gressbakken jeg løp ned
Flata like over fossen
Fosselvfossen
Fossen med Fahttavarri bak
I nordlig retning over stupet ved fossen. Svartfjellet bak
Stien jeg burde fulgt opp

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *