Brattfjellaksla 893 moh

Brattfjellaksla er en fin utsiktstopp nord på Tromsø fastland. Vi kombinerte Brattfjellaksla med naboen Stortuva. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ved Kastnes som ligger en drøy kilometer sør for Oldervik. Fra Kroken er turen rundt 37 kilometer. Det er en del parkeringsplasser før bommen.

Vi hadde ikke gjort allverdens research på forhånd og startet stigningen på sørsiden av Kastneselva ved Ytre Nebba. Her var det sti hundre meter før den forsvant. Vi måtte da ta en tur over myra på vei mot Indre Nebba der det er en merket sti på sørsiden av elva.

Oppskriften blir løp en liten kilometer etter grusvegen til Indre Nebba og start stignigen der på sørsiden av Nebbelva. Stien er merket, men neppe veldig hyppig brukt og det ble litt leting etter stien noen steder.

Vi kom oss gjennom skogen på rundt 350 moh. Herfra siktet vi oss inn på østryggen til Brattfjellaksla. Slakt lettgått til vi startet stigningen mot ryggen på rundt 600 moh. Her er det drøye 200 bratte høydemeter før man er på platået og man bare er en liten spasertur med fin utsikt unna toppen som har fantastisk utsikt mot Lyngsalpene.

Fra toppen løp vi ned til skaret mellom Brattfjellaksla og Stortuva på drøye 700 moh. Deretter er det en lang og slak etappe videre mot Stortuva i relativt løpbart terreng. De siste hundre høydemetrene blir brattere og det var litt ekkelt å gå på hard skare i joggesko.

Etter en etappe på rundt fem kilometer fra Brattfjellaksla sto vi på toppen av Stortuva og kunne nyte en av de desidert beste utsiktene i fylket mot de fantastiske toppene rundt Jægervatnet.

Vi returnerte ca samme vei som vi kom opp ned mot skaret rundt 2,5 kilometer før vi dreide inn mellom punkt 771 og 788 og ned mot den navnløse dalen. Litt steinur i etappen ned mot dalen før det ble fint viddeterreng videre ned mot oppruten.

Turdata

Dato: 27 September 2020
Distanse: 17, 86 kilometer (4,5 til Brattfjellaksla med en rutebom)
Høydemeter: 1442
Tidsforbruk: 3:40
GPS-plott fra gps3d.no

Brattfjellaksla
Ruteforslag
Her er vi endelig på rett sti etter en dårlig start
Nebbelva
Over skogen
Dagens første turmål
Mot Lyngen
I den bratte bakken mot ryggen
Stortuva i motlys
Jægervatnet til venstre
Hustrig på ryggen
På det høyeste punktet
Løp ned mot skaret
Med fin utsikt
Tilbake mot Brattfjellaksla
De navnløse toppene rundt Daumannsvatnet
Stortinden i midten
Mot Kjosen. Trollvasstinden er den høyeste toppen på bildet
Ned mot den navnløse dalen
Skardet
Starten av stien fra veien
Turen ble avsluttet med en liten kilometer etter grusvei