Besseggen er en av landets mest populære fjellturer og ca 60000 mennesker tar turen over fjellet mellom Memurubu og Gjendesheim årlig. Turen er inne på National Geographic sin liste over verdens 20 fineste «turer». Her er turbeskrivelsen fra turen min over Besseggen.

Startstedet for turen er ved Gjendesheim (994 moh). Parkeringen er dog 1,7 kilometer unna. Her er det en enorm parkeringsplass og parkeringen koster 150 kroner. Det inkluderer skyss med buss til startstedet.

Det vanligste alternativet for turen er å ta båten fra Gjendesheim til Memurubru og gå turen fra vest til øst. Man må bestille båtbilletter på forhånd.

For å unngå styr med kollektivtransport jogget jeg til og fra Gjendesheim og tok Besseggen tur-retur.

Jeg skriver fra turen feil vei først, så om du går fra Memurubu kan du bla litt lengre ned 🙂

Fra Gjendesheim starter turen med stigning umiddelbart etter godt merket sti og delvis sherpatrapp opp mot Veslefjellets østrygg. Her tar man drøye halvparten av turens høydemeter i løpet av rundt 2,5 kilometer før det blir veldig mye slakere på rundt 1600 moh. I løpet av de neste 2,5 kilometerne når man Veslefjellet på 1743 moh og turens høyeste punkt.

Herfra går det nedover rundt 100 høydemeter på den neste kilometeren, før man når turens høydepunkt, selve Besseggen som er et usedvanlig populært motiv på sosiale medier med det blå Bessvatnet og det grønne Gjende. Her må man ned rundt 250 høydemeter etter eggen. Litt svært enkelt klyving og folk som har vært på fjelltur tidligere bør finne dette uproblematisk.

Etter Besseggen venter en ny motbakke på knappe 200 høydemeter, før turen fortsetter i lett kupert terreng forbi Bjørnboltjønnet (1474) og videre mot Memurubu. Etter rundt 11,5 kilometer er det nedoverbakke til hytta. I starten er det slakt, før et blir brattere ned mot «hytta».

Vel nede ved Memurbu kjøpte jeg meg brus på kafeen, badet og returnerte den «riktige» veien på Besseggen. Etappen Memurubu- Gjendesheim er distansen for Besseggenløpet, her har Thomas Bereke løyperekorden over Besseggen med tiden 1.15.40 fra 2014.

Her er turbeskrivelsen for returen den «riktige» veien fra Memurubu til Gjendesheim 🙂

Her starter det også bratt, med rundt 300 høydemeter på den første kilometeren etter veldig god sti, før det blir litt slakere med 200 høydemeter på den neste halvannen kilometeren. Deretter er det småkupert terreng videre forbi Bjørnboltjønne og mot Båndet der det er nedoverbakke mot Bessvatnet på 1372 moh.

Etter drøye seks kilometer starter stigningen opp Besseggen og turens høydepunkt. De 250 høydemetrene langs eggen er lettere når man skal opp enn ned og etter eggen blir det slakere opp mot Veslefjellet og turens høyeste punkt som man når på rundt 8,5 kilometer.

Fra Veslefjellet er det stort sett nedoverbakke de drøye fem kilometerne ned til Bessheim, med slak nedoverbakke ca halve etappen, før det blir brattere de siste 2,5 kilometerne ned til Gjendesheim og mål. Her er det muligheter for å kjøpe is, brus, varmmat og suvernirer.

Ruten på returen og «den riktige veien» er nok både enklest og raskest siden man får de bratteste bakkene oppover og lang slak nedoverbakke mot Gjendesheim. Om du følger GPS-loggen slavisk ender du opp med nedkjølende bad både i Bjønnboltjønne og Bessvatnet.

Turen over Besseggen er den mest populære i Jotunheimen foran Galdhøpiggen.

Turdata

Dato: 24 Juli 2021
Distanse: 27,75
Høydemeter: 2371
Tidsforbruk: 2:28 feil vei og 2:23 rett vei
Tallene er tur-retur.
Gps-logg fra gps3d.no

Ruteforslag
Den enorme parkeringsplassen
Gjendesheim
Den første delen av Besseggen
Stien fra Bessheim
Ned mot Gjendesheim
Førsteklasses sti
Gjende og båten på vei til Memurbu med «turister»
Mot Veslefjellet og turens høyeste punkt
Besshøe 2258 moh
Toppen av Veslefjellet
Tilbake mot Veslefjellet
Starten av Besseggen
Tilbakeblikk på Besseggen
Nede ved Bessvatnet
Tilbake mot Besseggen og Veslefjellet
Bjørnboltjønne
Ned mot Memurubu
Gjende
Memurubu
Starten av Besseggen «riktig vei»
Mot Øvre Leirungen (vannet)
Utsikt mot Besseggen
Relativt folksomt
Besshøe fra Veslefjellet
Ned motG jendesheim og «mål»

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *