Hovsnebba 1554 moh

Hovsnebba ligger like over Sunndalsøra og byr på førsteklasses utsikt og det som vist nok er Norges bratteste sti. Turen er merket, men det kreves litt luftig klyving for å nå til topps. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Hovsnebba.

Starten av turen er ved Norsk Hydro Aluminiums fabrikk på Sunndalsøra ved den gamle Nordmørsvegen. Her er det en stor parkeringsplass og stien starter direkte fra parkeringen.

Hovsnebba sin offisielle førstegangsbestigning var i starten av Juli 1906 av den britiske legenden William Cecil Slingsby og en lokal bonde ved navn Johan Larsen Sjølsvik. Da de kom opp var det imidlertid allerde en varde på det høyeste punktet.

Den tidligere nevnte Norges bratteste sti lever opp til navnet nesten umiddelbart og etter drøye 100 høydemeter møter man på den første utlagte kjettingen i et klyveparti opp et berg. Stien fortsetter videre i sørøstlig retning gjennom tett skog og bratt terreng. En beundringsverdig jobb av de som har vært med motorsag her for å holde stien åpen.

Etappen gjennom skogen opp til rundt 650 moh er unnagjort på 1,2 kilometer og består så vidt jeg kan huske av syv klyvepartier med utlagt kjetting eller tau. Over skogen føles det slakere ut, men det er nok mest siden man ikke klatrer i kjetting. Stien følger vestsiden av Kilurdbekken opp til drøye 1000 moh, før man krysser bekken og fortsetter på østsiden av bekken videre mot vesteggen til Hovsnebba.

Oppe på ryggen er det klyving for å komme seg opp på eggen til Hovsnebba og når man etter drøye hundre meter tror man er på toppen er det bare en fortopp. Her er det en hammer og man må ned i sørsiden for å komme seg forbi. Deretter er det greit å komme seg til hovedtoppen som har postkasse og fin utsikt.

Om du har høydeskrekk er det her absolutt ikke toppen for deg. Det er en del veldig enkel, men eksponert klyving på eggen og veldig bratt generelt under hele turen, noe 1580 høydemeter på under 6 kilometer tur/retur viser. Kjettingene og tauene er til god hjelp både på vei opp og ned.

Turdata

Dato: 21 Juli 2021
Distanse: 5,9 kilometer
Høydemeter: 1585
Tidsforbruk: 3 timer (1:40 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Ruteforslag
Starten av stien
Hydro sin fabrikk
Turens første kjettingparti
Endelig litt steinur istedenfor kjetting
Opp mot toppen
Sunndalsøra
I partiet langs bekken
Har krysset bekken og turens siste mulighet for vann
Nærmer meg eggen
Ved hullet må man klyve for å komme seg opp på eggen
Mot juksetoppen
Her kommer man opp på eggen
Luretoppen
Tilbake mot stedet man kom inn på eggen. Like ved det høyeste punktet
Toppen
Tilbake på eggen
I midten ser man hammeren man måtte i sørsiden for å unngå
Kongskrona til høyre og Dronningkrona i midten
Sunndalsøra sentrum
Her er hammeren ved fortoppen. Ruten går i sørsiden og der er det også relativt bratt som du kan se.
Returen ned fra eggen mot bekken