Glittertinden 2452 moh

Glittertinden var Norges høyeste fjell, men nedsmeltingen av iskappen på toppen har ført til at Galdhøpiggen er høyest i Norge. Målingen på 2452 moh er på fast fjell og Glittertinden beholder andreplassen sin i all framtid. Turen er merket og er som Galdhøpiggen en veldig grei fjelltur. Her er turbeskrivelsen fra  turen min til Glittertinden.

Startstedet jeg valgte for turen er Spiterstulen(1100moh) som ligger 32 km fra Lom. Den siste biten på ca 17 kilometer går etter grusvei med sporadiske innslag av asfalt. Det innkreves «bompenger og parkeringsavgift» på 125 kroner ved en automatisk «bom» for å kjøre helt opp til Spiterstulen. Det er rikelig med parkeringsplasser. Dette er også startstedet for Galdøhpiggen som jeg gikk tidligere på dagen.

Førstegangsbestigningen av Glittertinden var allerede i juli 1841 og ble utført av landemåleren Nicolai Storm Wergeland. Fosterbror til  den mer kjente dikteren Henrik Wergeland.

Fra start løp jeg ca en kilometer fra Spiterstulen i retning av Lom. Her er stistarten skiltet og den gode stien fortsetter i nordøstlig retning av Skautkampan 1443 moh. I skardet mellom Skautkampen og Skauthøe 1993 moh  slaker det ut og stien dreier østover. Noen hundre meter etter skaret deler stien seg (er skiltet) og man følger den nordlige stien i tilnærmet flatt terreng videre mens man tar sikte på og etter hvert følger Steindalselve mot Glittertindens midtre vestrygg på ca 1700 moh.

Når man starter på ryggen blir det behagelige underlaget i starten av turen byttet ut med skikkelig steinur og det blir brattere. «Stien» er vardet og det er delvis sherpatrapp enkelte steder i det bratteste partiet. Fra ca 2100 moh slaker det litt ut den siste delen mot toppen, før det er tilnærmet flatt i en halv kilometer på slutten.

Det er vardet helt til iskåpa på toppen og den siste biten var det tydelige tråkk i snøen. Iskåpa overlever neppe mange flere år og det kunne ikke vært mange meter is på toppen da jeg var der. Som Norges nest høyeste topp var det selvfølgelig ingenting å utsette på utsikten.

Turdata

Dato: 22 Juli 2021
Distanse: 19,01 kilometer
Høydemeter: 1489
Tidsforbruk: 3:40(2:05 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Glittertinden
Ruteforslag
Starten av stien i retning av Skautkampen
Like før det flater ut
Galdhøpiggen
Starten av den flate etappen i retning av ryggen i midten
Galdhøpiggen
Man ser stien på ryggen i midten
Den fine stien inn mot foten av fjellet
Herfra er det stein resten av turen til toppen
Etter 400 «bratte» høydemeter er det slakere mot toppen
Iskåpa på toppen som ikke er så veldig imponerende lengre
Leirhøe til høyre, Mamurtindan i midten og Veobrean
Grotbrean
Leirhøe 2330 moh
Ned mot Spiterstulen

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *