Kuglhornet 981 moh

Kuglhornet er mest kjent for klatring via den fantastiske østryggen, men kan også bestiges uten klatring. Kuglhornet har en noe kronglete vei til toppen, men du blir belønnet med en førsteklasses utsikt om du tar turen. Her er turbeskrivelsen fra Kuglhornet.

Startstedet for turen er på Skjellesvikskaret på rundt 255 moh ca ei mil øst for fergeleiet på Skarberget. Her er det en stor parkeringsplass.

Fra start er det sporadisk sti på nordsiden av Tuva 355 moh. Etter hvert forsvant stien og en etappe med tregt terreng ventet. Her er det innslag av det meste en turgåer helst vil unngå på tur. Jeg nevner kratt, gresskledd steinur og bregner som en teaser. Etappen er dog ikke så lang og etter drøye to kilometer nådde jeg en sammenhengende sti. Denne blir brukt av klatrerne som ikke rappellerer ned igjen.

Stien er tørr og fin opp til rundt 500 moh og herfra blir det brattere og ikke minst våtere. En slags sti i vertikal myr i et par hundre høydemeter. Litt klyving og noen plasser man må klore seg fast i våt mose og busker for å dra seg opp.

Når man er på drøye 700 moh er man ferdig med vertikal myr og den siste biten til toppen er vardet i lett steinur. Fra toppen er det førsteklasses utsikt i alle retningene. I sør ser man nasjonalfjellet Stetinden,  i øst ser man Sepmola og Rånkeipen, og i vest ser man Møysalen.

På returen prøvde jeg å følge «klatrestien», men den forsvant også og da ble resten av turen brukt til å spise multer i lavt tempo tilbake mot bilen.

Turdata

Dato: 27 Juli 2021
Distanse: 7,67 kilometer
Høydemeter: 845
Tidsforbruk: 2:02 (1:15 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Kuglhorn fra Øyjord. Foto : Aadne Olsrud
Ruteforslag
Kuglhornet med zoom fra startstedet
Kuglhorn fra start
Lett gresskledd steinur i midten
Mot start og endelig på sti
Litt kratt på stien
Stortinden 847 moh
Vardet den siste biten til toppen
Toppen
Stetinden
Noen som tok den lange ruten til Kuglhornet
Møysalen i midten
Skyggen til Kuglhornet
Verdenssvaet
Sildbotntinden 817 moh

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *