Sfinxen >1280 moh

Sfinxen ligger ved Steindalsbreen og byr på  klyving og rå utsikt over et av de fineste områdene i Lyngsalpan. Sfinxen er lettest tilgjengelig fra Ellendalen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår

Startstedet for turen er fra vannverksveien på sørsiden av Ellendalselva som ligger ca 19 kilometer fra Laksvatn. Det er mulig å parkere noen biler i oppkjørselen.

Turen starter med drøye to kilometer anleggsvei opp til demningen og fortsetter med rundt en kilometer sti videre inn Ellendalen før man må ta selvstendige rutevalg videre. Vi holdt oss i nærheten av Ellendalselva videre i relativt lettgått terreng til å være i Lyngsalpan. Nå var det en del snø innerst i dalen som hjalp oss med å unngå steinura.

Etter en relativt slak start på turen, der vi tok rundt 600 høydemeter på knappe syv kilometer blir det brattere opp mot skaret mellom Sfinxen og Imagaisi på rundt 1050 moh. Fra skardet ved Steindalsbreen er ruten ganske opplagt for folk som ikke klatrer og vi gikk løs på sørryggen til Sfinxen.

Ryggen krever en del klying og det er litt eksponert noen steder. Det lå en del rester fra tidligere rappeller langs ryggen. Fra toppen er det fin utsikt mot Lakselvtinden, Jihekkevarri og naboen Nallangaisi som er en av de fineste toppene i Lyngsalpene.

Vi returnerte sørryggen igjen til skaret og løp på snøen ned mot 600 moh, der Ruben og Kristoffer fortsette ned Ellendalen, mens jeg og Mats skulle ned i Goverdalen. Vi startet med rundt 300 høydemeters stigning i ei blanding av steinur og snø opp til skaret mellom Sfinxen og Østre Lakselvtinden 1281 moh som ligger på drøye 900 moh.

Vi holdt oss i sørsiden over skaret for å unngå stupene eller veldig bratt snø lengre nord. Vi løp videre etter snøen til Rundvatnet og vadet elva like over det neste vannet som vi passerte på østsiden. Herer det en etappe på et par kilometer i enorm steinur og vi krysset elva mens det enda var «flatt» under vatnet før vi fortsatte ned Govedalen.

Etter at vi var ferdig med ura fortsetter turen i en flat etappe på knappe to kilometer i delvis vått terreng videre ned mot stien som går til gammen rundt 3,5 kilometer inn Goverdalen. Turen ble avsluttet med sti og skogsvei ned til veien der vi ble plukket opp og kjørt tilbake til Ellendalen.

Turdata

Dato: 11 Juli 2021
Distanse: 22,53 kilometer (ca 8,8 km opp fra Ellendalen)
Høydemeter: 1600 (med omveien ned Goverdalen)
Tidsforbruk: 5:10 (2:05 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

 

Sfinxen
Ruteforslag
Del 2.
Vannverksveien opp Ellendalen
Nallangaisi til venstre Sfinxen
Demningen og utsikt mot Rasmustinden og Skulvatindene
Ellendalstinden til høyre
Renna på Ellendalstinden som er en populær skitur
Fulgte snøen opp til skaret og Steindalsbreen
Til venstre er Skruen og Tomastinden, Imbodentinden i midten og Platåtoppen og Goverdalstinden til høyre
Sfinxen
Kristoffer foran Lakselvtindene
Ryggen vi fulgte opp
Nallangaisi
Østre Imagaisi 1416 moh
Steindalsbreen
Utsikt med Goverdalen fra toppen
Lakselvtindene
I midten er den store ura
Nallangaisi
Veien mot Goverdalen
Skaret
Nallangaisiog vestrenna som jeg besteg toppen via første gang jeg var der
Vestre Balggesvarri
Tommelen
Rundvatnet
Nallangaisi til venstre oig Sfinxen over hodet til Mats
Sagbladet
Vestee Balggesvarri og ura
Sagbladet og Goverdalstinden
Sagbladet og Goverdalstinden igjen
Balggesvarri bak i midten
«Goverdalsvatnet»
En del stor stein i Goverdalen
Trimpostkassen i Goverdalen og ein flue
Stien ned