Stuora Riidevárri 723 moh

Stuora Riidevarri ligger på Baddereidet i Kvænangen og har fin utsikt mot de fantastiske Kvænangstindan. Stuora Riidevarri er med på «Ut i nord» som er Nord-Troms sin variant av Ti på topp. Jeg var også innom Unna Riidevaras på samme turen. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er på toppen av Baddereidet som ligger omtrent midt mellom Burfjord og Badderen med rundt 7 kilometers distanse begge veiene. Det er en stor parkeringsplass her og startstedet er skiltet.

På Baddereidet var det en fangeleir under andre verdenskrig med rundt 160 fanger. Oppgaven til fangene var å bygge en snøtunnel i form av en tretunnel og snøskjermer over Baddereidet og Kvænangsfjellet, der det også var en fangeleir. Dette for å lette transporten av militært utstyr til Murmanskfronten etter den da nybygde riksvei 50 (nå E6) som da var vinterstengt. Da Hitler trakk seg tilbake i 1944 ble alt brent og restene etter fangeleiren vises godt i terrenget ved parkeringen.

Turen starter med god sti rett nordover til bekkene som kommer ned fra Bonnievatnet. Etter bekken er stien mer sporadisk, men det er delvis merket videre. Ruten fortsetter opp på østsiden av bekkedalen ned mot Riidevarrejavri i fint terreng med lyng og gress.

På rundt 550 moh forlates bekkedalen og ruten dreier i retning av toppen og den siste biten følges en ryggformasjon. Fra varden med gjestebok er det fin utsikt mot bl.a. Kvænangstindan og Koppartinden.

Fra toppen løp jeg ned etter bekkedalen til Riidevarrejavri og fortsatte mellom vatnene. Herfra er det bare å ta kurs på det høyeste punktet til Unna (betyr lille på samisk) Riidevaras som ligger helt vest på platået. Det blir rundt 130 høydemeter og en drøy kilometer ekstra. (Jeg gikk litt feil da jeg tok sikte på en varde litt lengre øst på platået om du følger gps-sporet mitt).

Fra toppen løp jeg korteste vei til parkeringen.

Turdata

Dato: 1 Oktober 2021
Distanse: 9,69 (3,9 til Stuora Riidevarri)
Høydemeter: 700 (drøye 500 til Stuora Riidevarri)
Tidsforbruk: 1:20 (39 min opp)
GPS-logg fra gps3d.no

Stuora Riidevarri fra Unna Riidevaras
Ruteforslag
Starten av turen fra Baddereidet
God sti fra start
Stien forsvinner her og ruten følger høyresiden av bekkedalen
Ned mot start
Bonnievatnet
Unna Riidevaras med Bonnievatnet til venstre og Riidevarrejavri til høyre
Toppen bak i midten
Toppen
Burfjorden
Kvænangstindan
Øksfjordjøkelen
Burfjorddalen
Ned mot Unna Riidevaras på returen
Enkleste vei til Unna Riidevaras er opp i dalen i midten
Riidevarrejavri
Toppen bak på platået
Mot Kvænangstindan
Høyeste punktet på Unna Riidevaras
Nøklan foran Skorpa
Ned mot bilen