Astritinden 742 moh

Astritinden er en fin fjelltur helt nordøst på Senja og har merket rute til toppen. Astritinden har en lang rygg og bittelitt veldig lett klyving den siste biten før toppen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Astritinden.

Startstedet for turen er ved idrettarenaen i Botnhamn og ligger ca 51 kilometer fra Silsand. Da parkeringen er tilpasset tilskuertallene til Botnhamn UIL sine hjemmekamper er det rikelig med parkeringplasser.

Botnhamn Gård er nevnt i historiske kilder fra 1370, da under navnet Stufunes. Det er en rekke arkeologiske funn fra stein-, jern-, og middelalder og den mest kjente er den såkalte sølvskatten fra Botnhamn som består av sølvsmykker. I tillegg er det funnet en gullbelagt øks. Dette stammer fra vikingtidas siste fase og er betegnet som et av de mest interessante funn som er gjort på Nord-Norsk jord. Det hevdes at Botnhamn var en del av et høvdigrike som var plassert på begge sider av Ytre Malangen. På 1600- tallet var Botnhamn lensmannsgård og på 1800-tallet førte økt handelsvirksomhet til at Botnhamn ble et sentrum i gamle Hillesøy.

Men det er vel turen som er viktigst. Fra fotballbanen dreier man øst og etter hundre meter dreier man nordover til man når høyspenten. Her følger man høyspenten opp til en haug og her kommer Kvannaksla som man følger til topps til syne. Man tar sikte på aksla og den første biten har en del myr, før stien tørker opp.

På 500 moh er man ferdig med stigningen for en stund og stien fortsetter med halvannen kilometer med litt kupert terreng. I den slake delen av ryggen har man førsteklasses utsikt mot vindmølleparken på Kvaløya og Skinnkollen som jeg besøkte noen timer tidligere.

På rundt 650 moh smalner ryggen. Her er det veldig godt merket og ruten varierer med å følge ryggen eller litt ned i siden på begge sidene. Postkassen fra ti på topp Senja er noen hundre meter før det høyeste punktet, og den siste biten til toppvarden har litt veldig lett klyving.

Fin utsikt i alle retningene og man ser store deler av Kvaløya og Malangshalvøya med bl.a Bentsjordtinden.

Tudata

Dato: 29 September 2021
Distanse: 12,41
Høydemeter: 8:49
Tidsforbruk: 1:55 (1:08 opp)
GPS-logg fra gps3d.no

Astritinden fra Skinnkollen
Ruteforslag
Starten av stien. Her dreier den til høyre med en gang
Mot Kvannaksla
Skinnkollen
Vindmølleparken på Kvaløya
Toppen stikker opp bakerst
Håja i midten
Bentsjordtinden er den høyeste toppen i bildet med Jiehkkevarri like bak
Toppen
Langs ryggen er det veldig godt merket
Nordre Astritinden
Balten 778 moh
Den flotte varden
Håja
Bentsjordtinden og Lyngsalpan. Man ser Hamperokken til venstre
Giska
Botnhamn