Sakkobadne 355 moh

Sakkobadne eller Sáhkkobátni ligger rundt ei mil vest for Alta og har god sti, fin utsikt og mye krigshistorie som er slått opp på infotavler langs stien. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Sakkobadne.

Startstedet for turen ligger ca en kilometer sør for kontrollstasjonen på Kvenvikmoen og parkeringen er merket.

Det tyske krigsskipet Tirpitz var sammen med søsterskipet Bismarck de største slagskipene til Tyskland under andre. verdenskrig. Skipet var oppkalt etter marineministeren Alfred Freiherr von Tirpitz.

Tirpitz lå like nord for brua over Kåfjorden og i løpet av turen til Sakkobadne kan man se graven til en av de fem nedskutte pilotene under angrepene og et bombekrater som er 50 meter bredt og 12 meter dypt. Bomben Tallboy på 5543 kg, der 2358 av kiloene var høyeksplosiver traff toppen av fjellet istedenfor Tirpitz. Bomben ble beskrevet: ”vakkert designet for nøyaktig flyt og god penetrasjon”. Fra toppen kan man også se tyske bunkerser og utbrente røykgranater som ble brukt for å hindre bombeflyene og treffe Tirpitz.

Selve turen er ukomplisert og starter med veldoig god sti opp til Sahkkobanjavri på 140 moh. her fortsetter stien rett nordover i fin furuskog og slak stigning i retning av nordøstryggen til Sakkobadne.

På vei mot nordryggen er det skiltet «flyvrak» og flydeler ligger drøye hundre meter unna stien til Sakkobadne. På stien til toppen er det ei grav og et bombekrater. På toppen er det fin utsikt mot Halde og Alta i tillegg til skytestillinger og nedbrente røkgranater.

Turdata

Dato: 30 Juni 2022
Distanse: 7,24 kilometer (inkludert litt sightseeing)
Høydemeter: 370 (samme som over)
Tidsforbruk: 1 time (30 min opp)
GPS-logg fra gps3d.no

Ruteforslag
Starten av stien
Opp mot Langvatnet/Sahkkobanjavri
Det lille navnløse vatnet 180 moh som går over Kåfjordtunnelen
Ned mot Kvenvikmoen
Komsa i midten med Alta sentrum til høyre
Gravplassen til en av pilotene som døde under angrepet av Tirpitz i 1944
Toppen over stien
Toppen
Kåfjorden
En av bunkersene
Enda en
Tirpitz lå ca der båten ligger under angrepene i 1944
Halde
Bombekrateret på Sakkobadne
Div flyvrak

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *