Vardu 216 moh

Vardu eller Varto er en særdeles enkel fjelltur over Målsnes i Målselv kommune. Varto betyr «lavt fjell med utsiktspunkt»på samisk og har godt merket sti. Turen kan også sykles uten problemer. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Vardu.

Startstedet for turen er ved bygdehuset på Eidet. Her er det veldig gode parkeringsmuligheter.  Distansen fra Olsborg er rundt 23 kilometer.

Stien starter med et kort myrparti, før den fortsetter etter skogsvei videre. 300 meter inn i turen er det en steinaldeboplass like ved veien. Det er skiltet om du ønsker å ta en historisk reise på turen. Steinalderboplassen er ca 9500 år gammel.

Målsnes var tidligere handelssentrum i Målselv og hadde anløp av cruiseskip og utenlandske trelasthandlere. Gården Målsnes har den første faste bosetning i Målselv fra tidlig på 1600-tallet.

Under andre verdenskrig ble det bygd festningsanlegg på halvøya for å beskytte Bardufoss lufthavn.

Like etter er skogsveien ferdig og turen fortsetter etter veldig god sti videre i jevn slak stigning mot toppen. Det høyeste punktet når man etter rundt 2,2 kilometer, mens det er en gapahuk med utsikt og gjestebok noen hundre meter forbi toppen. Fin utsikt over Malangen og i retning Kvaløya.

Fra det høyeste punktet løp jeg ned mot Navaren. Her er det en lite brukt sti som er greit å se, men som ikke er merket. Løp veien opp til eidet igjen og tok en titt på boplassen.

Turdata

Dato: 26 Juli 2022
Distanse: 7,69 kilometer med omveier (2,2 til toppen)
Høydemeter: 244 (ca 165 til toppen)
Tidsforbruk: 52 min
GPS-logg fra gps3d.no

Ruteforslag
Stistarten
Sti i ypperste verdensklasse
Ikke allverden utsikt fra toppen
Utsikt fra gapahuken
Sti ned mot Navaren
Aursfjellet som jeg var på like før
Steinalderboplassen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *