Kilafjellet (Giillávárri) 1082 moh

Kilafjellet eller Giillávárri ligger helt sør på Lyngenhalvøya og er i komboen med Rassevarri og Smørpundfjellet en svært solrik fjelltur på dagtid. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Tidligere har jeg gått Kilafjellet fra nordøst med et grusomt skiføre, mens jeg denne gangen hadde fokus på flest mulig timer i sola og startet turen fra festhuset på Ruud. Jeg parkerte ved festhuset som ligger drøye 8 kilometer fra Nordkjosbotn.

Fra start fulgte jeg E8 noen hundre meter tilbake mot Nordkjosbotn, før jeg fulgte skogsveien som den merkede sommerruten til Smørpundfjellet følger. Skosgveien fører deg opp til drøye 400 moh og da gjenstår det knappe 100 høydemeter med glissen skog før man er over skogen. Det er et kort parti rundt 30 grader på rundt 600 moh, før det slaker ut videre mot skaret mellom Smørpundfjellet og Kilafjellet som ligger i overkant av 700 moh.

Jeg tok høyde opp mot sørøstryggen til Nordfjellet og deretter er det mye transport bort til det høyeste punktet på Kilafjellet med rundt tre kilometer på de siste 200 høydemetrene av turen. Totaldistansen til toppen er 6,5 kilometer fra start.

På toppen er det en flott varde og fin utsikt rett mot Sørfjelltinden og Otertinden i øst og Storvasstinden i vest.

Neste turmål var det flotte skifjellet Rassevarri. Her er det som på veien til Kilafjellet en del transport bort til skaret mellom Rassevarri og Kilafjellet (971 moh)  Skifellene ble beholdt på i denne etappen. Det er knappe 200 høydemeter  med jevn stigning før man står på toppen av Rassevarri.

Jeg kjørte ned den flotte sørsiden mot vatnet øst for Revvatinden. Med knallhard is i den bratte bakken ned mot Revavatnet valgte jeg å gå sørøst forbi de bratteste partiene før jeg kjørte ned på østsiden av Revavatnet og startet på etappen på like over 100 høydemeter opp til Smørpundfjellet.

Fra Smørpundfjellet er det flott utsikt mot Nordkjosbotn sentrum og Balsfjorden.

Jeg kjørte ned til skaret mellom Smørpundfjellet og Kilafjellet igjen og holdt meg i nærheten av oppruten ned til bilen igjen.

En flott tur om du liker å samle soltimer og en direkterute til Rassevarri herfra via Nordfjellet kan nok være en flott variant om du bare vil kjøre ski og ikke drive med transport.

Turdata

Dato: 26 Mars 2023
Distanse: 17,86 kilometer
Høydemeter: 1578
Tidsforbruk: 4:15
GPS-logg

Ruteforslag
Starten av turen
Over skogen
Mot Smørpundfjellet
Mot Kilafjellet. Kilaholet i front
Rassevarri
Sørfjelltinden
Otertinden
Mot det høyeste punktet fra 1072. Ca en kilometer ekstra for 10 høydemeter
Mot Storfjorden
Rassevarri i midten
Storvasstinden og Piggtinden
Rieppetinden
Rassevarri og skaret
Tilbake mot Kilafjellet
Perstinden
Fugltinden
Mot Nordkjosbotn og skygge
Nedkjøringen mot Revatinden
Nedkjøringen mot Smørpundfjellet etter traversen i front av Nordfjellet
Oksetinden i midten
Stigningen mot Smørpundfjellet
Nordkjosbotn fra toppen
Rassevarri
Gjett vindretningen
Lille Russetinden bak i midten
Ned mot start

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *