Oksskolten 1916 moh

Oksskolten er det høyeste fjellet i Nord-Norge og en populær fjelltur der normalveien krever at man krysser Okstindbreen. Oksskolten ble førstegangsbesteget i 1883 av Charles Rabot og Peder Stordal. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Oksskolten.

Det vanligste startstedet for turen til Oksskolten er ved parkeringen i ved Lauritsbukta, men da vi tok en litt impulsiv tur uten breutstyr, startet vi ved veiens ende ved Gressvatnet. Distansen fra Mo i Rana er drøye 80 kilometer.  De siste 41 kilometerne går etter en smal grusvei og tar lang tid å kjøre.

For å være sikker på å komme oss opp valgte vi å krysse Oksfjellelva ved brua på vei til Gressvasshytta. Det hadde vært mulig å krysse Oksfjellelva like under Bretjønna 735 moh, noe som hadde spart oss for 4-5 kilometer om vi fulgte stien på sørsiden av Ridaren. Dette er selvfølgelig avhengig av hvor stor vannføringen er i elva.

Turen vårs startet med 4,5 kilometer etter stien til Gressvasshytta. Stien er preget av mye myr og litt opp og ned, og den enkle løpeturen etter DNT-sti tok litt lengre tid enn det vi tenkte på forhånd. Vi fikk dog krysset Oksfjellelva på brua og fortsatte turen opp på sørsiden av elva. Litt myr i starten, før det ble lettere å bevege seg etter hvert som vi tok høyde. Vi fikk med oss noen fine fossefalla med det grønne brevatnet på vei oppover langs Oksfjellelva.

Ved Bretjønna så vi at vi enkelt kunne krysset elva i det flate partiet på rundt en kilometer i starten av Oksfjellelva. På midten av Bretjønna begynte vi å ta litt høyde mens vi skrådde opp mot den vanlige ruten til Oksskolten som krever at man krysser Okstindbreen.

Vi kom inn på normalveien på rundt 950 moh, noe som er ganske nøyaktig der man kommer etter brekrysningen. Her fortsatte vi i retning av punkt 1353. Her er det ei blanding av snø, grus og litt sva. Det er en og annen varde man kan følge. Fra punkt 1353 følger man nordvestryggen videre til toppen. Her er det delvis sti i skikkelig steinur. Ganske bratt i 400 høydemeter, før det slaker ut på rundt 1800 moh.

Fra toppen er det førsteklasses utsikt i alle retningene og man ser den gigantiske Svartisen i sørvest.

På toppen møtte vi eieren av Rana spesialsport med sin sportye skiløperfamilie som hadde krysset breen i joggesko med stegjern i hånda og vi fulgte med de ned. Vi brukte snøfeltene der det var mulig for en rask nedfart.

Selve brekrysningen gikk greit i joggesko under vårs besøk, men det er absolutt ikke det er noe man skal satse på at går hver dag.  Over breen fulgte vi den merkede stien som er normalveien til Okssolten.

Ved ruten vårs fikk vi ca 14,5 kilometer opp til toppen og ca 7 kilometer ned til parkeringen til normalruten. Pluss knappe to kilometer tilbake til parkeringen.

Turdata

Dato: 10 juli 2023
Distanse: 23,83
Høydemeter: 1637
Tidsforbruk: 5:20 (3:10 opp)

Oksskolten fra stien på normalveien
Ruteforslag
Starten av stien til Gressvasshytta
DNT-stien som går rundt Ridaren
Brua over Oksfjellelva
Okskalvan, der den høyeste er 1580 moh
Her startet vi sånn smått å ta høyde
Bretjønna
Okstindbreen
Ridaren til høyre
OKsskolten med punkt 1353
Okskalvan
Vi fulgte ryggen til topps
PÅ vei opp ryggen
I det slake partiet før toppen
Okshornet
Mot Svartisen
Gressvatnet
NEd ryggen