På kugo.no

finner du turbeskrivelser fra fjelltoppene jeg besøker. Jeg samler på toppene over 1000 meter i Troms, så hovedfokus er disse 666 toppene. Jeg går også en del andre turer, de blir også lagt ut på nettsiden.

Blåtinden 1180 moh

Blåtinden eller den sovende soldat er en av de mest populære toppturene i Tromsøområdet. Utfortraseen til OL i Tromsø var tenkt å legges fra Blåtinden. Med kort anmarsj er Blåtinden en veldig fin topptur om vinteren med gode muligheter for god snø. Her er turbeskrivelse fra turen min til den sovende soldat i Balsfjord.

Turbeskrivelse fra Worldcuptraseen.

 

Blåtinden er en av fylkets mest besøkte topper, spesielt på vinteren myldrer det av folk i det som var den planlagte OL løypen i søknaden til Tromsø 2018. Blåtinden er i de siste årene også blitt satt på kartet av skialpinister, som konkurrerer om å gå opp og ned Blåtinden fortest mulig, rekorden er på 1 time og 7 minutter og det er Ola Berger som har den! Om du vil teste deg i forhold til norgeseliten er det bare å ta med stoppeklokken. NM i skialpinisme 2011 blir arrangert på Blåtinden.

Blåtinden er kjent for sitt karakteristiske utseende når man kommer kjørene fra Nordkjosbotn. Et gammel sagn skal ha det til at Blåtinden sin form kommer av et troll som sovnet av av utmattelse i et forsøk på å tømme Ullsfjorden over i Balsfjorden. Den noe krevende oppgaven gjorde at trollet måtte ta seg en powernap, og at trollat var så utmattet at det ikke klarte å stå opp før de første solstrålene traff han. Vi som har lest eventyr vet at troll blir til stein under påvirkning av sollys:)

Parkering finner du ved bygdehuset på Kantornes, følg veien noen hundre meter mot Laksvatn, du ser en åpning og en sti i skogen midt i en sving etter veien, derfra følger du stien til du er over skogen. Det er hogd en 5 meter + brei renne gjennom skogen, Blåtinden har vært med på ti på topp de siste årene, og det er merket sti hele veien til toppen. Vinterstid er det «bestandig» skispor du kan følge til topps. Om du ikke skulle finne spor,  følger du den hogde traseen gjennom skogen, på gode snøforhold kan du  svinge rett mot Blåtinden når du kommer over skogen på ca 400 moh, mens du på litt utrygge forhold bør følge den «merkete» ruten opp til punkt 519 før du svinger mot Blåtinden.

Om du kutter svingen i det småkupperte terrenget fra punkt 519 inn mot ryggen av Blåtinden kan det gå ras i to av de bratte hengene, her kan det også være greit å holde deg til venstre for de bratteste hengene. Når du kommer opp det siste og bratteste henget er det slak stigning i ca 100 moh til du er i den brede renna under Blåtinden.

Den vanlige ruten er å følge østryggen til Blåtinden til toppen, men på trygge snøforhold er det også mulig å følge renna opp. Om du går ryggen er det ca 50 moh med godt over 30 grader akkurat idet du skal opp på ryggen, men når du først kommer på ryggen er det under 30 grader hele veien til toppen. Om du følger renna er det ca 25 grader + nesten hele veien før det blir litt over 30 grader i slutten av renna før det flater ut på ca 1040 moh. I renna må man være obs på den bratte vestryggen.

De siste meterne 140 høydemeterne til toppen er i slakt terreng. På toppen er det gjestebok og en sinnsykt stor varde med overnattingsmulighet(!) som er bygget av Hans Olaf Nilsen og Rune Morten Johansen i 1996.

På nedturen har du en del forskjellige alternativer etter hvor bratt du ønsker nedkjøringen, det vanligste er å følge renna ned og følge normalruta til parkeringen.

Første besøk: 5. Juli 2008

Tidsforbruk: ca 2,5 timer i godt tempo

Beskrivelse av en alternativ sommerrute

Rute

Den sovende soldat fra E8

Bred trasè gjør turen gjennom skogen til en lek

Blåtinden fra trasèen i starten

Toppen med litt zoom

Videre oppover aksla er det samme kvaliteten

Punkt 590, på gode snøforhold kan man kutte svingen på tur til Blåtinden

Rune med Blåtinden i bakgrunnen i det flate partiet etter punkt 590

Like før renna starter

Utsikt mot Balsfjorden

Under dette besøket var det greie snøforhold, så vi gikk opp renna. Vanligvis brukes ryggen på turen opp, men den kan ofte være litt avblåst

Utsikt mot mange spennende topper rundt Gjømmerdalsbreen

Den lille toppvarden

Fint føre i skogen på en alternativ nedkjøring

Utsikt mot Fugltinden og aksla man går opp

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , ,

You might also like

Tinden 1141 moh
Tinden er en fin utsiktstopp på kommunegrensen mellom Gratangen og Skånland. Vi gikk Tinden som siste...
Nonsfjellet 1139 moh
Kartblad: Astafjorden Kommune: Gratangen (13) / Skånland (12) Primærfaktor A: ca 345 meter Primærfaktor...
Blåtinden 1180 moh
Blåtinden er Balsfjords best besøkte topp, og er med på ti på topp både i Tromsø og Balsfjord kommune....
Toppene i Skånland kommune
1. Skittendalstinden 1306 2. Novafjellet 1281 3. Dudalstinden 1275 4.  Pungdalstind 1262 5....
  • Odd-aar

    Flott varde på toppen!